natoaktual.cz

Češti letci radí Afgháncům, jak udržovat vrtulníky

23. dubna 2008  9:49
Čeští letci začali s výcvikem afghánských techniků a pozemního personálu, kteří se na letišti v Kábulu starají o provoz vojenských vrtulníků. Česká republika před časem pomohla vzkřísit afghánské vzdušné síly, když do země darovala 12 vyřazených vrtulníků.  

Na kábulském letišti působí v nové misi osm českých letců pod vedením jednoho z nejzkušenějších českých armádních vrtulníkových pilotů Ivana Pospíchala.

"Malá jednotka je součástí 4. kontingentu české polní nemocnice a chemické jednotky v Afghánistánu," konstatovala Jana Růžičková z Generálního štábu.

Čeští letci mají podle ní za úkol vytvořit efektivní systém výcviku posádek a techniků afghánské armády. Pozemní personál chtějí naučit, jak pravidelně udržovat a kontrolovat leteckou techniku, aby byl provoz bezproblémový.

Tým českých letců tvoří dva pilotní instruktoři, palubní technik, dva specialisté na údržbu motorů a draků (karoserií) vrtulníků, dva specialisté na elektroniku a radista.

"Místní piloti jsou velmi zkušení. Někteří mají nalétáno i tisíce hodin," uvedl Ivan Skácel. Někteří již v osmdesátých letech bojovali po boku Rusů proti povstalcům a další pak i proti Talibanu.

Slabinou afghánských vzdušných sil je ale údržba strojů a nedostatek potřebného nářadí pro techniky. "Staří a zkušení technici nechtějí ze strachu o ztrátu zaměstnání zaučit mladší kolegy, takže ti jenom umývají draky helikoptér," konstatoval Skácel.

Česká republika před časem pomohla vzkřísit afghánské vzdušné síly, když do země darovala vyřazené a nepotřebné transportní a bitevní vrtulníky Mi-17 a Mi-24 z armádních skladů. První tři stroje Mi-17 afghánští představitelé převzali už loni v listopadu, zbytek vrtulníků by měli afghánští piloti dostat do poloviny roku 2009. - více zde


inc natoaktual.cz
zpět na článek