natoaktual.cz

Český Model NATO již popáté

13. září 2010  10:29
Studentský Model NATO, organizovaný v Česku Asociací pro mezinárodní otázky, již tradičně láká do svých řad středoškoláky, kteří mají zájem o mezinárodní politiku a bezpečnost. „Je to pro ty, kteří chtějí zažít něco, co se jim ve škole nepoštěstí,“ píší organizátoři.  

Studenti středních škol si znovu mohou zkusit role diplomatů v Severoatlantické alianci. Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) startuje již pátý ročník Modelu NATO v rámci Pražského studentského summitu, který je složen ze tří různých Modelů – NATO, OSN a Evropská unie.

Zájemci nejdříve musí projít přijímacím řízením, jež se skládá z kvízových otázek a tématického eseje. Na základě jejich priorit jim budou přiděleny členské státy. Po pěti přípravných setkáních studenti budou hájit stanoviska svých států v simulovaném jednání. Model NATO je unikátní především v tom, že jeho organizace i jednání probíhají v angličtině. Studenti tak nejenom získají nové vědomosti a přátele, zároveň si procvičí i cizí jazyk.

Vedle jednání jsou pro účastníky přichystány i různorodé doprovodné akce. Mohou své názory prodiskutovat s odborníky, vyslechnout zajímavé přednášky, mají možnost podívat se na ministerstvo obrany či zahraničí a také navštívit ambasády státu, který zastupují.

Jedním z hlavních cílů Modelu Severoatlantické aliance je zvýšit povědomí mladých lidí o současných otázkách. Projekt má podněcovat ve studentech schopnost kreativního myšlení a obhajoby vlastních názorů. Zájemci se mohou hlásit do 30. 9. 2010 na adrese www.natomodel.cz.

Již tradičním partnerem organizátorů při tomto projektu je Jagello 2000 - Informační centrum o NATO v Praze.

AMO - Model NATO natoaktual.cz
zpět na článek