natoaktual.cz

Česko posílá protiletadlovou jednotku do Litvy, zatím na cvičení NATO

31. října 2014  11:13
Na sedm desítek českých vojáků míří do Litvy. Protiletadlová jednotka s přenosnými komplety RBS-70 se tam zapojí do dvoutýdenních manévrů NATO. Ty patří do série cvičení, které Aliance spustila na jaře v reakci na ruskou anexi Krymu a krizi na Ukrajině.  

Strakoničtí vojáci s protiletadlovým raketovým kompletem RBS-70 | foto:  Jana Samcová

Cvičení Iron Sword se v Litvě zúčastní přes dva tisíce vojáků z devíti členských států NATO včetně Česka. Ze strakonického 25. protiletadlového raketového pluku míří do litevské Rukly 70 vojáků vyzbrojených přenosnými protiletadlovými komplety RBS-70.

RBS-70

Přenosný protiletadlový raketový systém krátkého dosahu vyvinutý švédskou firmou Bofors má ve své výzbroji asi dvacet zemí po celém světě. Střela je na cíl naváděna pomocí laserového paprsku. To vyžaduje neustálé sledování cíle a znemožňuje tak třeba vyhledávání nového cíle nebo nabíjení. Výhodou je vysoká odolnost vůči rušení a možnost odpálení střely ještě před zachycením cíle. Obsluhu tvoří tři lidé. Systém je určen k ničení letounů nebo střel s plochou dráhou letu, klouzavých pum a muničních kontejnerů na vzdálenost 5 až 10 kilometrů.

„Naše jednotka bude spolu s litevskou četou tvořit baterii protivzdušné obrany. Jejím úkolem bude zabezpečit protivzdušnou obranu ve všech fázích operace,“ uvedl velitel jednotky Peter Rabiňák.

Jak dodal, jeho muži budou ve cvičných operacích chránit před napadením ze vzduchu nejen hlavní místo velení praporu, ale také jednotky v poli. Cílem cvičení, které potrvá do 14. listopadu, je prověřit spolupráci spojeneckých jednotek.

Zároveň patří do série podobných cvičení, která Aliance spustila na jaře v reakci na ruskou anexi Krymu a krizi na Ukrajině. Manévry mají pomoci uklidnit členské státy na východní hranici, že je NATO připraveno v případě ohrožení je bránit.

Jihočeští vojáci si v Litvě také vyzkouší, jak by probíhalo jejich reálné nasazení včetně přesunu jednotky do místa konfliktu. „Naši vojáci jsou dobře připraveni a jsem přesvědčen, že svou práci odvedou zodpovědně a s maximálním nasazením,“ konstatoval kapitán Rabiňák.

Techniku, se kterou se vojáci zapojí do cvičení Iron Sword, naložili už ve čtvrtek na železnici a v odpoledních hodinách vyrazili do Pobaltí. Na polsko-litevské hranici je čeká vyložení a posledních zhruba 150 kilometrů absolvují po silnici. Do litevské Rukly by měli dorazit v neděli 2. listopadu.

inc natoaktual.cz
zpět na článek