natoaktual.cz

Češi jsou po zemětřesení v Afghánistánu v pořádku

14. prosince 2005  10:32
Úterní zemětřesení na severovýchodě Afghánistánu se dotklo i základny mezinárodních jednotek ISAF ve Fayzabádu, kde působí čtyřicet českých průzkumníků. Podle zpráv přímo z Afghánistánu jsou čeští vojáci v pořádku.  

"Naši vojáci zemětřesení zaregistrovali, všichni jsou ale v pořádku a plní nadále své úkoly," potvrdil náčelníka generálního štábu Emil Pupiš, který má na starosti české vojáky v zahraničních misích.

Podle velitele českého kontingentu ve Fayzabádu Radka Černého bylo zemětřesení intenzivní a trvalo asi tři minuty.

"Naši vojáci spolu s německou logistikou jsou připraveni na vyžádání vlády a guvernéra provincie pomoci tam, kde to bude nejvíce zapotřebí," konstatoval pro natoaktual.cz zástupce velitele Jindřich Starý.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně Richterovy stupnice zasáhlo v úterý severovýchod Afghánistánu. Otřesy půdy cítili i lidé v Pákistánu a v části Indie.

Podle afghánské policie, která v úterý večer upřesnila ranní odhady, bylo zraněno nejméně 11 lidí, zničeno přes dvě stě domů a usmrceno zhruba 400 kusů dobytka. Počet zraněných ale patrně ještě vzroste vzhledem k tomu, že z odlehlých oblastí přicházejí zprávy jen velmi pomalu. - více zde

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 260 kilometrů severovýchodně od Kábulu v hloubce 230 kilometrů pod pohořím Hindukúš. Právě v této oblasti operují čeští průzkumníci v rámci mírových jednotek ISAF. - více zde

inc natoaktual.cz
zpět na článek