natoaktual.cz

Britové mají cvičit vojáky do roku 2010

18. května 2005  11:53
Speciální britský výcvikový tým ve Vyškově by měl cvičit vojáky až do roku 2010. Původně měli Britové ukončit svou misi letos. Ministerstvo obrany však požádalo o prodloužení jejich působení o dalších pět let. Prodloužení by měla dnes projednat česká vláda.  

Britská poradní skupina (BMATT) cvičí ve Vyškově nižší důstojníky a praporčíky české armády, členských zemí NATO a programu Partnerství pro mír.

O prosloužení své mise požádala přímo britská strana ministerstvo obrany, které předložilo vládě návrh. Působení zahraničních vojáků na českém území musí totiž schválit vláda a parlament.

"Návrh ministerstva obrany počítá s prodloužením mise britských vojáků o dalších pět let," uvedl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek.

Britský tým podle jeho slov už neslouží ani tak členským státům NATO, jako spíše pro výcvik vojáků partnerských zemí aliance. "Jde o prestižní záležitost. Britové našli výborné ve Vyškově výborné možnosti pro své působení," konstatoval Čírtek.

Ve Vyškově působí britský vojenský poradní a výcvikový tým od roku 2000. Slavnostního otevření střediska ve Vyškově se dokonce zúčastnil i princ Charles.

BMATT organizuje tříměsíční kurzy, kterými ve Vyškově každoročně projde až 250 vojáků. Ve Vyškově se školí vojáci s funkcí instruktora a po návratu do vlasti předávají své zkušenosti kolegům.

Kurzem prošli vojáci z šestadvaceti zemí, například z Gruzie či Srbska a Černé Hory.

Ve výcvikovém týmu jsou nejen Britové, ale také několik úspěšných českých absolventů kurzů, kteří zahraničním posluchačům předávají své zkušenosti s reformou českých ozbrojených sil. Práci v terénu pak posluchače učí britští vojenští veteráni z Afghánistánu nebo Iráku. - více zde

 

inc natoaktual.cz
zpět na článek