natoaktual.cz

Bitevní vrtulníky se stěhují z Přerova do Náměště

5. června 2008  11:57
Letecká základna v Přerově se definitivně mění. Vojáci už začali se stěhováním bitevních vrtulníků do Náměště nad Oslavou. V Přerově zůstane letka dopravních vrtulníků Mi-17 a letecká záchranná a pátrací služba s vrtulníky W-3A Sokol.  

"Stěhování už začalo. Do Náměště zatím putoval materiál a technologie pro údržbu strojů, jeden z hangárů je zcela prázdný," uvedl mluvčí přerovské základny Milan Kouřil.

Jak dodal, bitevní vrtulníky Mi-24/35 budou do Náměště odlétat postupně během prázdnin podle toho, kdy musí na pravidelnou technickou prohlídku. "Předpokládáme, že v srpnu stěhování skončí. Září máme jen jako rezervu," konstatoval Kouřil.

Armáda chtěla podle původních plánů v rámci reformy základnu přestěhovat do Náměště nad Oslavou celou. Vláda ale loni rozhodla, že vrtulníková základna zůstane v Přerově zachována a na letišti bude v budoucnu fungovat smíšený civilně-vojenský provoz. Do Náměště se přestěhují jen bitevní vrtulníky včetně proslavené elitní tygří letky.

V Přerově tak zůstane 24 víceúčelových transportních vrtulníků Mi-171Š a Mi-17, letecká a pátrací služba s vrtulníky W-3A Sokol a zhruba 880 z původních 1 350 zaměstnanců.

V Náměšti nad Oslavou budou bitevní vrtulníky v případě potřeby zajišťovat společně s letouny L-39 vzdušnou obranu strategických objektů státu. Tamější základna je na stěhování připravená už dlouho.

V provozu je nový hangár a připraven je i objekt taktické letky pro personál nebo sklady pro náhradní díly. Ve výstavbě je budova štábu a operačního centra, která by měla být hotova do konce roku. Pro vojáky jsou v areálu základny dvě nové ubytovny.

inc natoaktual.cz
zpět na článek