natoaktual.cz

Armádní vrtulníky monitorují záplavy na Moravě

31. března 2006  13:34
Na monitorování záplavami ohrožených oblastí na Moravě se podílejí piloti vrtulníků z přerovské základny. Kvůli povodním přerušili výcvik a v případě mimořádných událostí jsou připraveni okamžitě pomoci například s evakuací nebo při záchranných operacích.  

"Na vyžádání létáme s členy krizových štábů nebo pracovníky povodí," řekl mluvčí vrtulníkové základny v Přerově Milan Kouřil.

"Už třetí den vždy jeden stroj létá nad ohrožená území. Někdy jsou to dva i tři lety denně," konstatoval Kouřil. Nejčastěji sledují území podél toku řeky Bečvy a Moravy.

Vláda na svém mimořádném zasedání rozhodla, že v pátek vyšle do povodněmi postižených oblastí až tisíc vojáků. Dosud se do opatření proti velké vodě zapojila asi stovka armádních záchranářů, kteří stavěli protipovodňové hráze. - více zde

Ve čtvrtek nejvíce vojáků zasahovalo na Znojemsku, Třeboňsku a ve Veselí nad Lužnicí. Na Znojemsku působí asi 50 armádních záchranářů z Bučovic. Večer je posílili další vojáci se speciální ženijní technikou.

Vojáci se podílejí na evakuaci obyvatelstva v ohrožených oblastech a na budování protipovodňových valů a hrází.

Zhruba 40 vojáků ze 154. záchranného praporu z Rakovníka pomáhá na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem, které ohrožuje rozvodněné Labe. Vojáci zde od jedné hodiny ráno plní pytle s pískem a přečerpávají vodu za ochranou hrází.

V Hrušovanech nad Jevišovkou na jižní Moravě začala armáda stavět 300 metrů dlouhou hráz ve směru na Drnholec. Na polích u města se rozlila Jevišovka, která vytvořila na čtyřiceti hektarech jezero.

inc natoaktual.cz
zpět na článek