natoaktual.cz

Armádní letouny evakuovaly z Japonska 106 lidí

17. března 2011  7:33
Dva vojenské speciály s lidmi evakuovanými z Japonska nad ránem přistály na pražském letišti ve Kbelích. Z katastrofami stíhané země přivezly zpět do vlasti celkem 106 lidí, včetně jedenačtyřiceti členů České filharmonie a jedenácti dětí.  

Kromě Čechů bylo na palubách obou strojů také několik cizinců z Polska, Slovenska, Bulharska a Koreje. Všichni cestující měli ještě na letišti možnost projít dozimetrickou kontrolou kvůli obavám z ozáření v důsledku zvýšené radiace z jaderné elektrárny Fukušima 1.. "Testy byly dobrovolné, byl o ně veliký zájem, a všechny dopadly negativně – takže v pořádku," informoval ministr obrany.

Z preventivních důvodů rozvinuli vojenští chemici z Liberce na kbelském letišti také dekontaminační místo.

Vojenské speciály odletěly z Tokia v úterý večer, letouny měly na cestě dvě technická mezipřistání v Novosibirsku a Chabarovsku. V letadlech nakonec zůstalo několik volných míst.

Náklady na cestu obou strojů zaplatí vláda z rozpočtové rezervy, která podle ministra Vondry počítá s humanitárními potřebami tohoto charakteru. "Zatím nemám žádné rozhodnutí, že bychom tuto akci zopakovali, ale znovu říkám, že v řádu hodin, dnů, jsme připraveni rychle reagovat, pokud by to situace vyžadovala," dodal Vondra.

inc natoaktual.cz
zpět na článek