natoaktual.cz

Armáda sníží počet záložáků a zruší některé jednotky

17. ledna 2008  10:20
Armáda sníží počty vojenských dobrovolníků a některé jednotky aktivních záloh dokonce zruší. Důvodem je malý zájem o službu u některých záložních útvarů. Z dosavadních 48 jich tak zůstane jen 25.  

Armáda se chystá v letošním roce zrušit 23 jednotek aktivních záloh. Na seznamu jsou jednotky například v Bechyni, Liberci nebo Chrudimi. Tím dojde ke snížení počtu tabulkových míst pro záložáky. Rozhodl o tom náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek.

Z původních 2 955 míst tak zůstane 2 359, což je o 596 míst méně. Důvodem je malý zájem o některé jednotky aktivních záloh a jejich nízká naplněnost.

"Příslušníkům aktivní zálohy zařazeným ve stávajících jednotkách určených ke zrušení bude nabídnuto nové místo u dalších jednotek," uvedla Jana Růžičková z Generálního štábu. To se ale podle ní bude týkat pouze 14 osob.

I přes rušení takřka poloviny záložních útvarů chce armáda zachovat 14 pěších rot, které podléhají krajským vojenským velitelstvím.

Změny by se neměly dotknout ani tankové roty záložáků, dvou mechanizovaných čet, záchranných a průzkumných čet, záložních jednotek vojenské policie nebo skupiny vojenských kaplanů.

Novodobé aktivní zálohy české armády začaly vznikat v roce 1999, kdy tehdejší náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý povolal záložníky na první dobrovolná vojenská cvičení. Z účastníků dobrovolných cvičení postupně vznikala jádra útvarů aktivních záloh.

V současnosti eviduje armáda 1 108 rezervistů, kteří pomáhají například při živelních katastrofách nebo ostraze důležitých objektů. Za svou dobrovolnou službu má každý záložník nárok na odměnu 500 korun měsíčně, v době cvičení pak na dvojnásobek.

inc natoaktual.cz
zpět na článek