natoaktual.cz

Armáda se zbavila zbytečné munice

17. ledna 2007  12:15
Česká armáda se zbavila posledních tun nadbytečné munice. Do konce loňského roku z armádních skladů zmizelo k likvidaci přes 47 tisíc tun nejrůznějších dělostřeleckých a pěchotních nábojů, ale i řízených střel.  

Poslední zbytky munice označené jako nepotřebné armáda přepravila k likvidaci ze základny Květná na Svitavsku koncem listopadu.

Armáda se nepotřebné munice zbavovala průběžně od roku 2004. Celkem 4872 kamionů z muničních skladů odvezlo k likvidaci přes 47 749 tun nadbytečné munice.

"Odsun proběhl bezpečně, transparentně a bez jakýchkoliv kolizí. Armáda České republiky mohla díky vyskladnění nadbytečné munice zrušit tři základny," uvedl Miroslav Šindelář z tiskové služby ministerstva obrany.

V roce 2005 armáda zrušila muniční sklad v Bochově ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště, který fungoval od roku 1953.

Česká armáda měla ve svých skladech z minulých let celkem zhruba 66 tisíc tun nepotřebné munice. Podle armádní reformy by se do konce listopadu 2007 měla česká armáda zbavit celkem 47 tisíc tun muničních zásob. Jde především o dělostřelecké a tankové náboje a protitankové miny.

Další tisíce tun hlavně dělostřeleckých a pěchotních nábojů jsou pak určeny k darování či k případnému prodeji.

Tímto způsobem Česko darovalo munici například Afghánistánu, Gruzii nebo Egyptu. Podle armády je totiž darování munice levnější než její likvidace.

Obrovské zásoby nepotřebné munice a další zásoby nepoužívaného materiálu vznikly jako důsledek zeštíhlování armády. Zatímco před listopadovou revolucí sloužilo kolem čtvrt milionu vojáků, dnes jejich počet poklesl na plánovaných 30 tisíc.

inc natoaktual.cz
zpět na článek