natoaktual.cz

Armáda koupí útočné pušky a pistole kvůli zhoršující se situaci ve světě

19. října 2015  14:29
Ministerstvo obrany připravuje urychlený nákup tisíců útočných pušek a pistolí. Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace ve světě a armáda chce doplnit své zásoby v případě nutného nasazení. Požadavky armády za 1,24 miliardy korun už odsouhlasila vláda.  

Čeští vojáci cvičí s novou útočnou puškou CZ 805 BREN | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Podnětem pro nás byla zejména neustále se zhoršující bezpečnostní situace ve světě, která reálně představuje ohrožení bezpečnostních zájmů České republiky a českých občanů. Po vyhodnocení všech aktuálních rizik a hrozeb muselo ministerstvo na tuto situaci efektivně a adekvátně reagovat,“ vysvětlil ministr obrany Martin Stropnický.

Ministerstvo se proto s velením armády rozhodlo přehodnotit priority a doplnit armádní zásoby o konkrétní vojenský materiál, který je nyní nejvíce potřebný, a který proto bude v nejbližším období pořizovat přednostně. Zároveň má dojít urychlení modernizace vybraných typů pozorovacích a průzkumných prostředků. Materiál už projednala vláda na svém pondělním výjezdním zasedání.

Celkově má jít o zbraně vybavení za 1,24 miliardy korun, které budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany. Největší položkou bude nákup 2 600 útočných pušek CZ 805 BREN s příslušenstvím a 5 500 pistolí CZ PHANTOM, které mají pomoci rychle dokončit přezbrojení armády i Aktivních záloh.

Z vojenské techniky chce ministerstvo urychleně modernizovat pět stávajících pozorovacích a průzkumných systémů LOS a Sněžka a obměnit zařízení rádiového průzkumu a elektronického boje. Zároveň předpokládá, že armádě pořídí jedno lehké obrněné průzkumné vozidlo Iveco a dokoupí celkově 56 středních a těžkých nákladních vozidel Tatra

„Kromě potřebného posílení přepravních kapacit dojde také ke zvýšení schopností armády v oblasti průzkumu, pozorování a uvědomování, k doplnění logistického materiálu a nákupu moderních ručních zbraní,“ konstatoval zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun.

Pro logistiku chce ministerstvo doplnit zásoby multifunkčních stanů, rozvodných souprav a mobilních elektrocentrál. Má se tak zvýšit schopnost armády zřizovat polní velitelská a další stanoviště, jídelny a dílny a zároveň se navýší i ubytovací kapacity.

inc natoaktual.cz
zpět na článek