natoaktual.cz

Afghánský Senát chce jednat s Talibanem

10. května 2007  9:00
Afghánský Senát vyzval vládu v Kábulu k otevřeným přímým jednáním s povstaleckými bojovníky Talibanu. Senátoři rovněž žádají, aby jednotky NATO zastavily vojenské operace proti militantním rebelům.  

Návrh zákona, který Senát schválil, přitom striktně rozlišuje mezi členy bývalého vládního hnutí Taliban a bojovníky z Pákistánu a teroristy z Al-Kajdy, které označuje za nepřátele Afghánistánu.

Senátoři v návrhu žádají, aby během snah o zahájení rozhovorů s Talibanem jednotky NATO zastavily vojenské operace proti rebelům. Vojáci ISAF by podle dokumentu měli možnost zasahovat pouze v sebeobraně.

Senát zároveň požaduje, že jakmile afghánská armáda a policie získají potřebnou sílu, měl by být stanoven časový harmonogram ke stažení aliančních jednotek ze země.

Zákonem se nyní bude zabývat dolní komora a pokud ho schválí, musí ho podepsat ještě prezident Hamíd Karzáí.

Taliban v minulosti jakékoli výzvy k jednání v minulosti odmítal. Představitelé NATO ani velitelé jednotek ISAF v Afghánistánu zatím návrh zákona a požadavky Senátu nijak nekomentovali. V zemi dnes operuje zhruba 36 tisíc vojáků pod velením NATO.

Senátoři přicházejí se zákonem v době, kdy je afghánská veřejnost rozhořčena zprávami o civilních obětech střetů mezinárodních sil s povstalci.

Naposledy guvernér provincie Hílmand na jihu Afghánistánu Asadulláh Vafa podle agentury AP oznámil, že při úterním večerním náletu zahraničních sil na jednu vesnici v okrese Sangin přišlo o život 21 afghánských civilistů, včetně žen a dětí. Letouny spojeneckých jednotek zaútočily na pozice povstalců. Rebelové se před náletem ukryli v domech civilistů.

Údery na severu provincie Hílmand, která je tradiční baštou povstalců, byly součástí rozsáhlé alianční bojové ofenzivy nazvané Achilles. Tu NATO odstartovalo v neklidných jižních oblastech včetně provincie Kandahár před dvěma měsíci. Do operace se zapojilo 5000 vojáků ISAF pod velením NATO a dalších tisíc vojáků afghánské armády.

inc natoaktual.cz
zpět na článek