natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Zeman není schopen být prezidentem, tvrdí bezpečnostní výbor Senátu

    3. června 2021  8:04
    Miloš Zeman není podle senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost nadále schopen vykonávat prezidentský úřad. Návrhem na zbavení funkce se bude Senát zabývat příští týden. Hrad považuje snahy o sesazení Zemana za "lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta" a "útok na ústavnost".  

    Prezident Miloš Zeman | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Jednání Miloše Zemana je už dlouho neslučitelné s Ústavou, vrcholem byly jeho výkony v souvislosti s kauzou Vrbětice. Na výboru pro zahraničí a bezpečnost jsme dnes přijali usnesení o neschopnosti Miloše Zemana vykonávat úřad,“ uvedl šéf senátního výboru Pavel Fischer.

    Analýza jednání a činů Miloše Zemana v úřadu prezidenta republiky

    Zpráva senátora Pavla Fischera v PDF

    Výbor v úterý jednal za zavřenými dveřmi v utajeném režimu i s aktéry vrbětické kauzy. Pro jednání Senátu příští týden předloží analýzu, vycházející z veřejných výroků prezidenta republiky tak, jak jsou k dispozici na oficiálních stránkách kanceláře.

    Podle Fischera je Zeman v řadě okamžiků „dezorientován, jedná bez koordinace s vládou“ a tam, kde by měl podporovat vládu či bezpečnostní a ozbrojené složky, jedná v rozporu s tím, co mají tyto složky ze zákona za povinnost plnit.

    Podle zprávy výboru začíná Zeman svou činností ohrožovat ostatní ústavní instituce. „Jsme svědky toho, že náš ústavní pořádek už jako by nestačil na prezidenta, který je dezorientován, špatně cituje ústavu, nepamatuje si, že není šéfem policie, nebo například vykládá realitu způsobem, který zaměňuje příčinu za následek,“ konstatoval Fischer.

    Kritika senátního výboru směřuje také k řízení prezidentových nejbližších spolupracovníků, kteří podle zprávy nemají s Českou republikou smlouvu ani základní bezpečnostní prověření a přesto promlouvají do chodu státu.

    „Nabízíme ústavněprávní cestu. Vycházíme z článku 66 Ústavy. Budu navrhovat, aby o tom příští týden jednal Senát,“ konstatoval Fischer.

    Článek 66 Ústavy České republiky říká: „není-li prezident ze závažných důvodů schopen vykonávat svůj úřad, jeho kompetence po hlasování Senátu na základě usnesení přechází na další ústavní činitele.“ Prezident by tak pozbyl část pravomocí.

    Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil usnesení jako lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta. „Je útokem na ústavnost, svobodu a demokracii. Krok skupiny senátorů vyvolává vážné podezření z trestného činu rozvracení republiky,“ napsal na Twitteru.

    Podle něj už nejde o akademickou nebo mediální debatu, ale o „organizovaný pokus o státní převrat ve stadiu zrodu“. Orgány činné v trestním řízení by podle Ovčáčka měly neprodleně samy od sebe konat.

    Situace si bezprostředně po oznámení senátního výboru všimla ruská státní agentura Tass s tím, že čeští senátoři mají v úmyslu obžalovat Miloše Zemana.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media