Zeman souhlasil s generály. Podpořil modernizaci techniky a nákup dronů

Vydáno 27.05.2020
Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě přijal náčelníka generálního štábu Aleše Opatu a pět jeho předchůdců. Generálové s ním probírali nutnou modernizaci české armády.  

Prezident Miloš Zeman a náčelník generálního štábu Petr Pavel na národní konferenci 15. let Česka v NATO na Pražském hradě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Na schůzku se Zemanem dnes kromě Opaty přišli i Josef Bečvář, Petr Pavel, Vlastimil Picek, Pavel Štefka a Jiří Šedivý, tedy všichni dosavadní náčelníci generálního štábu české armády s výjimkou Jiřího Nekvasila, který má zdravotní potíže.

K takovému netradičnímu společnému kroku se armádní špičky odhodlaly poprvé od vzniku České republiky.

„Náčelník generálního štábu a jeho předchůdci informovali pana prezidenta o problematice nákladů na modernizaci Armády ČR,“ uvedl v oficiálním prohlášení prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj zdůraznil, že je „zapotřebí podporovat český zbrojní průmysl a z nových typů zbraní podpořil nákup dronů“.

Podobně Opata a jeho předchůdci jednali nedávno také s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Iniciativa generálů přichází v době, kdy kvůli koronavirové krizi a mírnění ekonomických dopadů vláda zvažuje další investice do armády.

Výdaje na obranu by podle plánu měly v příštích letech výrazně růst, aby ministerstvo obrany mohlo obměnit zastaralou techniku a splnit sliby spojencům v NATO. Pandemie koronaviru ale rozproudila diskuzi o možných škrtech na obranu. Premiér Babiš jako příklad zmiňoval možné odložení

největšího zbrojní zakázky na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za 53 miliard. Později ale po jednání s představiteli ministerstva obrany a armády klíčový modernizační projekt podpořil.

inc natoaktual.cz