natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Zeman souhlasil s generály. Podpořil modernizaci techniky a nákup dronů

    27. května 2020  19:17
    Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě přijal náčelníka generálního štábu Aleše Opatu a pět jeho předchůdců. Generálové s ním probírali nutnou modernizaci české armády.  

    Prezident Miloš Zeman a náčelník generálního štábu Petr Pavel na národní konferenci 15. let Česka v NATO na Pražském hradě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Na schůzku se Zemanem dnes kromě Opaty přišli i Josef Bečvář, Petr Pavel, Vlastimil Picek, Pavel Štefka a Jiří Šedivý, tedy všichni dosavadní náčelníci generálního štábu české armády s výjimkou Jiřího Nekvasila, který má zdravotní potíže.

    K takovému netradičnímu společnému kroku se armádní špičky odhodlaly poprvé od vzniku České republiky.

    „Náčelník generálního štábu a jeho předchůdci informovali pana prezidenta o problematice nákladů na modernizaci Armády ČR,“ uvedl v oficiálním prohlášení prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj zdůraznil, že je „zapotřebí podporovat český zbrojní průmysl a z nových typů zbraní podpořil nákup dronů“.

    Podobně Opata a jeho předchůdci jednali nedávno také s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Iniciativa generálů přichází v době, kdy kvůli koronavirové krizi a mírnění ekonomických dopadů vláda zvažuje další investice do armády.

    Výdaje na obranu by podle plánu měly v příštích letech výrazně růst, aby ministerstvo obrany mohlo obměnit zastaralou techniku a splnit sliby spojencům v NATO. Pandemie koronaviru ale rozproudila diskuzi o možných škrtech na obranu. Premiér Babiš jako příklad zmiňoval možné odložení

    největšího zbrojní zakázky na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za 53 miliard. Později ale po jednání s představiteli ministerstva obrany a armády klíčový modernizační projekt podpořil.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media