natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Zeman nabídl Varšavě vyslání českých vojáků na hranice s Běloruskem

    23. listopadu 2021  12:23,  aktualizováno  16:14
    Prezident Miloš Zeman nabídl Polsku vyslání českých vojáků na hranice s Běloruskem pro pomoc při řešení migrační krize. V dopise adresovaném polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi uvedl, že na ohrožení hranice by měly reagovat všechny země NATO a EU.  

    Situace na polsko-běloruské hranici, kterou se za podpory běloruského režimu snaží nelegálně překročit tisíce migrantů | foto: MON

    „Situaci na polsko-běloruské hranici, která je způsobena zlými úmysly těch, kteří pro svůj vlastní prospěch neváhají zneužít nepřízně osudu druhých, velmi pozorně sleduji,“ napsal Zeman v dopise, který zveřejnila prezidentská kancelář.

    Podle Zemana jde o hranici nejen Polska, ale rovněž hranici členské země NATO. „Na jakékoli její ohrožení by měly proto reagovat všechny členské státy EU a NATO a měly by nabídnout účinnou pomoc,“ napsal.

    Armáda ČR je proto podle něj připravena, pokud bude mít Varšava zájem a za splnění zákonných podmínek, vyslat na polské hranice své vojáky. „Příslušníci ozbrojených sil České republiky jsou v současné době připraveni k okamžitému přesunu,“ konstatoval.

    Zároveň připomněl, že rozhodnutí o vyslání ozbrojených sil České republiky mimo její území naší země na dobu do 60 dnů náleží vládě, jde-li o plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení. „Zasadím se o to, aby Česká republika dostála svým spojeneckým závazkům při obraně naší společné bezpečnosti,“ dodal.

    Kromě vojenské pomoci Zeman svému polskému protějšku nabídl dopise rovněž motto, které se podle jeho slov ujalo v Česku během pandemie koronaviru a které je výstižné i pro situaci na hranicích: „Společně to zvládneme!“.

    Polsko čelí na hranicích s Běloruskem vážné migrační krizi. Bezpečnostní analytici to označují za hybridní kampaň běloruského režimu a potažmo Ruska. Hranici se nelegálně snaží překročit tisíce lidí většinou z Blízkého východu, které tam nechává běloruský režim přímo svážet.

    Několik spojenců už oznámilo, že na pomoc Polsku se zajištěním hranice s Běloruskem vyšle vojáky. Británie ženisty, Estonsko také průzkumníky či vojenské policisty.

    Nabídněte Polsku vyslání našich vojáků, vyzvala vládu Černochová

    K nabídce na vyslání českých policistů a vojáků o víkendu vyzvala dosavadní vládu šéfka sněmovního výboru pro obranu a navrhovaná nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je Česko připraveno Polsku pomoci vysláním policistů, případně i vojáků. Babiš to řekl před odletem na úterní jednání s premiéry V4 (Česka, Polska, Slovenska a Maďarska) v Budapešti s tím, že Varšava o pomoc zatím nepožádala.

    Premiéři V4 dnes plně podpořili Varšavu s tím, že chování běloruského režimu je neakceptovatelné a proto země podporují všechny sankce vůči němu. Například slovenský premiér Eduard Heger navrhuje, že by měly být potrestány letecké společnosti, které migranty do Běloruska svážejí.

    Podle Babiše dosavadní boj s pašeráky lidí není efektivní a nelegální migrace představuje závažný problém. „Česká republika plně podporuje Polsko. Naši vojáci jsou připraveni a samozřejmě i policisté,“ uvedl s tím, že na tlak běloruského režimu nelze přistoupit.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media