Stovky záložáků chtějí do služby. Zůstaňte zdraví, vzkazuje velení

Vydáno 23.03.2020
Kvůli šíření nového koronaviru se armádě hlásí každý den do služby stovky záložníků. Chtějí pomáhat. Počítáme s vámi, ale váš úkol je teď jiný, vzkazuje jim náčelník Generálního štábu Aleše Opata. Až přijde pravý čas, armáda podle něj záložníky nechá povolat.  

Cvičení Aktivní zálohy Hradba 2018 na letišti v Mošnově | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Koronavirus nás nedostane. Armáda teď šlape jako hodinky. Můžeme prodat to, co každý den trénujeme. Disciplínu. Pořádek. Odhodlání. Sílu. Je nás hodně a máme kapacity pomáhat tam, kde je potřeba,“ napsal Opata na sociálních sítích.

Hlavní nápor je podle něj teď na lidech v první linii, na lékařích a zdravotnících. Uvedl, že velení armády každý den vyřizuje dotazy záložáků, příslušníků Aktivní zálohy, kteří se hlásí a chtějí pomáhat.

Opata si toho podle svých slov velmi váží a armáda se záložáky počítá. „Váš úkol je teď ale jiný. Zůstat v civilu, zůstat zdraví a udržet v chodu naši zemi, ekonomiku, obyčejný život. Až přijde pravý čas, sáhneme si pro vás,“ vzkázal.

Aktivní záloha

V současnosti má Aktivní záloha 3280 členů z toho 300 žen (stav k 1. březnu 2020). Velení armády jich chce mít do roku 2025 asi 5 tisíc.

Současný systém Aktivní zálohy začal vznikat v roce 1999, kdy tehdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý povolal záložáky na první dobrovolná vojenská cvičení. Z účastníků dobrovolných cvičení postupně vznikala jádra útvarů Aktivní zálohy.

Ty začaly být soustavně budovány až od roku 2002. V jednotlivých krajích vznikly v roce 2004 krajské pěší roty, které jsou určeny zejména k pomáhání při živelných pohromách a ochraně objektů důležitých pro obranu státu v rizikových situacích.

Kromě toho jsou postupně zakládány specializované útvary aktivní zálohy jako tanková rota, ženijní rota či útvar speciálních sil.

Základní informace o požadavcích, odkazy na všechny jednotky Aktivní zálohy lze najít na oficiálních stránkách.

Zájemce může přijít na některé z rekrutačních středisek AČR, které je v každém krajském městě nebo vyplnit on-line žádost.

Jak dodal, armáda funguje jako tým a „musí si chytře rozložit síly“. Příslušníci zálohy proto podle něj musí být trpěliví a rozvážní.

Podle Ludvíka Cimburka, poradce Generálního štábu pro Aktivní zálohu a také záložníka, se denně hlásí do služby stovky lidí.

„Je to neskutečná síla! Vážíme si toho. Zatím to není potřeba,“ konstatoval. Jak podotkl, pokud by to bylo nutné, o povolání zálohy by rozhodovala vláda.

Kvůli šíření nového koronaviru armáda před časem zrušila všechny své akce na veřejnosti. Od minulého týdne byl také pozastaven výcvik a kurzy Aktivní zálohy.

Ředitelé Krajských vojenských velitelství ale dostali za úkol prověřit, kteří příslušníci Aktivní zálohy by mohli být v případě potřeby povoláni do operačního nasazení.

Od záložáků zjišťují informace, zda by jejich nasazení neohrozilo jejich zaměstnavatele nebo zda nejsou z preventivních důvodů v karanténě.

„Momentálně zjišťujeme dostupnost našich příslušníků Aktivní zálohy, abychom v případě, že je povoláme, nezpůsobovali komplikace například u složek integrovaného záchranného systému nebo malých podniků,“ uvedl generál Jaromír Alan, ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany.

V souvislosti s vyhlášenou karanténou na celém území České republiky se však o operačním nasazení záložáků podle něj zatím neuvažuje. V případě další eskalace situace by záložníci plnili úkoly armády, která posiluje Policii ČR.

inc natoaktual.cz