Nasazení záložáků při očkování končí. Osvědčili se, chválí velení

Vydáno 13.08.2021
Pilotní projekt s nasazením záložníků v očkovacím centru O2 Universum skončil. Během července armáda povolala na pomoc s očkováním proti covid-19 na 220 příslušníků Aktivní zálohy. Byli jako profesionálové, pochvaluje si velení.  

Příslušníci Aktivní zálohy pomáhají v národním očkovacím centru v pražské O2 Universum | foto: Armáda ČR

„Záložníci ukázali, že jsou schopni doplnit řady profesionálních vojáků a stát se jejich rovnocennými partnery,” uvedl velitel teritoriálních sil Antonín Genser.

V pražském národním očkovacím centrum O2 Universum se ve čtyřech rotacích během července vystřídalo na 220 příslušníků Aktivní zálohy.

Pilotní projekt s nasazením záložáků se podle velení armády osvědčil a případné další nasazení záložáků se tak zvažuje při každém novém úkolu.

Stejně jako předtím profesionální vojáci, pomáhali záložáci lidem s orientací v areálu, hendikepovaným s přepravou výtahem či maminkám s kočárky. Dohlíželi také na samotnou organizaci a chod centra.

Střídali se ve směnném režimu po sedmi dnech. Každý strávil v nasazení 11 dní, kromě sedmidenní směny sloužily další čtyři dny k nástupu a čerpání náhradního volna za čtrnáctihodinové směny.

Velení armády si zároveň chtělo ověřit proces hromadného povolávání Aktivní zálohy, který se od roku 2016 řídí novou legislativou. Do očkovacích centra dostali postupně povolávací rozkazy záložáci s trvalým bydlištěm v Praze nebo Středočeském kraji. Teď se vracejí do svých civilních zaměstnání.

„I když se tu sešli z různých jednotek, podařilo se jim vytvořit fungující týmy. A ať už byli záložníci kdekoliv, všude byli užiteční,“ konstatoval zástupce velitele teritoriálních sil Jaroslav Hrabec.

inc natoaktual.cz