Ukrajinské obrněnce bude opravovat český státní podnik

Vydáno 09.02.2023
Opravy obrněných vozidel ukrajinských obránců bude zajišťovat státní podnik VOP CZ z Novojičínska. Vyplývá to z memoranda, které podepsali zástupci podniku s ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom. Součástí dohody má být i konkrétní plán oprav a zajištění náhradních dílů.  

Hala státního podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína | foto: VOP CZ

„Jsme rádi za výsledek těchto jednání a jsme připraveni aktivně se zapojit do pomoci obrany Ukrajiny,“ uvedl ředitel VOP CZ Marek Špok. 

Memorandum podepsal s představili ukrajinského koncernu Ukroboronprom už v pondělí přímo na Ukrajině. Firma ale o tom informovala až nyní.

Novojičínská zbrojovka, jejímž zřizovatelem je ministerstvo obrany, se zabývá především opravami vojenské techniky a strojírenskou výrobou. Má být rovněž strategickým partnerem pro dodávky nových švédských pásových obrněnců české armádě a podílet se na jejich kompletaci.

Memorandum o porozumění mezi VOP CZ a Ukroboronprom je prvním hmatatelným výsledkem nově vzniklého klastru, který má za cíl vytvářet nové česko-ukrajinské společné podniky pro navýšení produkce vojenského materiálu pro ozbrojené síly Ukrajiny. 

Spolupráce se má týkat nejen oblasti těžké techniky, ale rovněž malorážové a velkorážové munice, letectví, radarů, raketometů či vesmírných a satelitních technologií.

Opravy ukrajinských obrněných vozidel by podle memoranda měly probíhat v České republice. 

„Předmětem memoranda je bilaterální spolupráce na opravách těžké techniky, obsahuje rovněž konkrétní plán a harmonogram realizace oprav či zajištění náhradních dílů,“ konstatoval Aleš Vytečka, ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). Ta je koordinátorem české části obranně-průmyslového klastru.

Konkrétní informace o počtech a typu techniky nebo termínech firma ani agentura nezveřejnily. Podnik nicméně patří k nejvýznamnějším výrobcům a poskytovatelům oprav, modernizací a servisu v oblasti obrany a bezpečnosti v České republice. Po českou armádu zajišťuje opravy i modernizace těžké techniky, včetně tanků a bojových vozidel pěchoty.

Statečným obráncům Ukrajiny, napsal premiér Fiala na jeden z tanků pro Kyjev

Na opravách ukrajinské obrněné techniky se od loňska podílí několik českých firem. Loni v dubnu ministerstvo obrany oznámilo, že české zbrojní společnosti budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku. 

Prvním kontraktem měla být oprava tanků T-64 u společnosti skupiny CSG. Ta rovněž modernizuje zhruba stovku tanků T-72, jejichž dodávky ukrajinským obráncům financují USA a Nizozemsko.

inc natoaktual.cz