Rusko a terorismus jsou největší hrozby, shodli se náčelníci štábů

Vydáno 17.01.2019
Rusko a mezinárodní terorismus jsou dvě hlavní bezpečnostní hrozby a výzvy, kterým musí Severoatlantická aliance čelit. Shodli se na tom náčelníci štábů členských zemí v Bruselu. Ruské aktivity chtějí spojenci dále sledovat, zároveň ale budou usilovat o udržení vojenských kontaktů s Moskvou.  

Šéf Vojenského výboru NATO Stuart Peach | foto: NATO Photos

Podle šéfa Vojenského výboru NATO Stuarta Peache je chování Ruska znepokojivé. Jako příklad uvedl poslední události z listopadu, kdy ruské síly násilně zadržely v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem tři ukrajinská plavidla a zajaly jejich posádky.

„Dnešní bezpečnostní prostředí je nepředvídatelné, což znamená, že Aliance musí být více než kdy jindy připravena a schopna čelit jakýmkoli hrozbám nebo výzvám ze strany státních i nestátních aktérů,“ prohlásil na závěr dvoudenní schůzky maršál britského letectva Peach. Ten v čele Vojenského výboru NATO, který sdružuje náčelníky štábů devětadvaceti členských zemí, v létě nahradil generála Petra Pavla.

Peach sice neupřesnil konkrétní návrhy, doporučení a kroky, které chce Vojenský výbor předložit na nejbližším zasedání ministrů obrany NATO. Poukázal však, že se spojenci musí zaměřit na další sledování ruských aktivit na jedné straně a na zachování vojenských komunikačních linek s Moskvou na straně druhé.

Za klíčové podle něj náčelníci štábů označili sdílení zpravodajských informací mezi spojenci i partnery. Za jednu z hrozeb pak Peach označil také možnou ztrátu technologické nadvlády Západu.

V této souvislosti jmenoval především technologie pro rušení, které do budoucna významně ovlivní plánování i provádění budoucích operací a misí. „NATO musí hrát klíčovou roli při vývoji těchto technologií, aby si udrželo výhodu,“ konstatoval Peach.

Jedním z důležitých témat byla také pokračující mise v Afghánistánu a role sousedního Pákistánu v mírovém procesu v zemi. Na schůzku proto přizvala Aliance šéfa štábu pákistánské armády Zubajra Hajata. Ten podle Peache spojence ujistil v podpoře. Jak dodal, i když bezpečnostní situace v Afghánistánu zůstává náročná, závazek spojenci budou pokračovat v plnění svých závazků.

„Od sedmdesátého výročí NATO nás dělí jen pár měsíců. Závazek a primární odpovědnost Aliance za ochranu a obranu našeho obyvatelstva a našeho území před útoky jsou dnes stejně rozhodné jako v roce 1949,“ konstatoval Peach.

inc natoaktual.cz