Na obranu 2 procenta HDP, plánuje uzákonit budoucí vládní koalice

Vydáno 04.11.2021
Dvě procenta na obranu ze zákona už od roku 2025 a nová pozice poradce pro národní bezpečnost. To jsou hlavní bezpečnostní priority, které vyplývají z programového prohlášení budoucí vládní koalice.  

Lídři budoucí vládní koalice SPOLU a PirSTAN | foto: natoaktual.cz

Závazek dávat na obranu dvě procenta HDP v rozpočtu od roku 2025 chce koalice SPOLU a PirSTAN prosadit i legislativním zakotvením této hranice.

Vyplývá to ze společného programového prohlášení budoucí vládní koalice, které citovala Česká televize (ČT). Koaliční smlouvu i společné programové prohlášení chtějí strany předběžně podepsat 8. listopadu.

Superúředník pro národní bezpečnost? Krizový manažer a poradce, míní experti

Všechny koaliční strany v minulosti kritizovaly dosluhující vládu, že spojenecký závazek nedodržuje. Dosáhnout dvouprocentní hranice slíbilo Česko spojencům od roku 2024. Momentálně dává podle údajů NATO zhruba 1,42 procenta, ale vláda Andreje Babiše (ANO) avizovala, že splnění slibu je nerealistické kvůli ekonomické krizi a dopadům pandemie covid-19.

„Ta dvě procenta umožní, aby Armáda České republiky plánovala své akviziční projekty s delším časovým horizontem a měla jistotu, že se uprostřed nezastaví,“ uvedl v České televizi místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Vznikající vláda chce také klást důraz na dobré vztahy s NATO a USA. „Při zajišťování kolektivní bezpečnosti musí Evropská unie postupovat v souladu s NATO a USA. Budeme dále posilovat transatlantickou vazbu,“ píše se podle ČT v dokumentu.

Ministerstvo obrany by podle dohody koaličních stran mělo připadnout uskupení SPOLU. Za kandidátku na post ministryně obrany je delší dobu považována Jana Černochová z ODS, dosavadní šéfka sněmovního výboru pro obranu.

Budoucí vláda chce také vytvořit novou pozici poradce pro národní bezpečnost. Jeho úkolem má být koordinace bezpečnostních služeb v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. Podle dokumentu má „zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám“.

inc natoaktual.cz