natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • „Osmidenní“ hrdina sestřelil sedm německých letounů. Našli ho po 71 letech

    26. července 2012  10:22
    Británie objevila staronového válečného hrdinu. Po stíhacím pilotovi Královského letectva Dereku Allenovi pátrala rodina i historici dlouhých 71 let. Od chvíle, kdy byl se svým letounem Hurricane sestřelen kdesi nad Francií.  

    Britský válečný hrdina Derek Allen | foto: Britské ministerstvo obrany

    Píše se rok 1937 a Derek Allen jako devatenáctiletý mladík nastupuje službu v britském Královském letectvu. O tři roky později je druhá světová válka v plném proudu. V květnu 1940 německá vojska v rámci své bleskové války napadají Holandsko, Belgii, Lucembursko a Francii. Britský expediční sbor bude zakrátko obklíčen v přístavu Dunkerque a stíhače Allena čeká první bojové nasazení.

    Do první akce startuje přesně 10. května. Hned se mu podaří sestřelit německý průzkumný letoun Henschel a je mu připsán i podíl na sestřelení stíhacího bombardéru Junkers 88. Už záhy se však má ukázat, že i přes své výjimečné pilotní umění, se kterým by se mohl stát stíhacím esem, jeho válečné tažení proti nacistům nebude mít dlouhého trvání.

    Hned druhý den se Allen podílí na sestřelení dvou bombardérů Dornier a 13. května pošle sám k zemi dva stroje Heinkel německé Luftwaffe. O dva dny později se nad Francií dostává do nepřátelské protiletadlové palby a jeho stroj je poškozen. Přesto ještě zaútočí na německý střemhlavý bombardér Junkers 87 hluboko na nepřátelském území a připíše si další sestřel. Sám pak musí ze svého letounu vyskočit.

    Osmidenní hrdina

    Celý den putuje pěšky přes nepřátelské území ke své jednotce, aby v noci ze 17. na 18. května opět usedl do kabiny Hurricanu a vydal se do boje. Bohužel svého posledního. Na základnu už se nevrátí, když jej sestřelí německé letouny. Od jeho první akce uplynulo pouhých osm dní.

    Je prohlášen za nezvěstného s dovětkem, že je nejspíš mrtev. Koncem května je "in memoriam" vyznamenán Distinguished Flying Cross, záslužným křížem za odvahu, hrdinství a statečnost. Bylo to za jeden z jeho kousků, kdy zničil obávaný německý Junkers 87, přezdívaný "Stuka".

    Od té doby se na něj zapomnělo. Ostatky Dereka Allena nebyly i přes snahu rodiny, především jeho bratra a vojenských historiků, nalezeny. Až teprve před pár týdny se podařilo leteckým historikům objevit zapomenuté záznamy z válečných událostí v květnu 1940. A s nimi určit přibližné místo sestřelení.

    Ukázalo se, že Allen byl sestřelen nad polnostmi u severofrancouzského městečka Poix-du-Nord. Místní vyprostili mrtvého Allena z trosek letounu a pohřbili jej jako "neznámého letce" na místním hřbitově. Bezejmenný hrob je od minulého týdne po více než sedmdesáti letech označen. Rodina a britští veteráni tam instalovali nový náhrobek.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media