V Sýrii byl použit Sarin, domnívají se americké tajné služby

Vydáno 25.04.2013
Americké zpravodajské služby se domnívají, že syrský režim použil v boji proti opozičním povstalcům chemické zbraně. Konkrétně mělo jít o sarin, uvedl americký ministr obrany Chuck Hagel.  

Záběry z bojů v syrském městě Homs | foto: www.youtube.com

"Zpravodajská komunita vyhodnocuje informace na toto téma už nějakou dobu a k tomuto závěru došla během posledních 24 hodin," uvedl Hagel.

Jak dodal, Spojené státy sice zatím nemohou potvrdit původ zbraní, ale "velmi pravděpodobné je", že pocházeli ze skladů syrské režimu Bašára Asada.

Bílý dům informoval členy Kongresu, že americká rozvědka dospěla "s kolísavým stupněm důvěry" k závěru, že režim syrského prezidenta Asada použil chemické zbraně. Americký prezident Barack Obama přitom v minulosti prohlásil, že v případě užití těchto zbraní by šlo překročení pomyslné červené linie a USA by přehodnotily svůj postoj k případnému vojenskému zásahu.

Zatím není jasné, kdy přesně k takovému útoku došlo a zda chemické zbraně použily skutečně vládní oddíly. "Musíme znát celý příběh," prohlásil Hagel.

Podezření z použití chemických zbraní v Sýrii se objevilo už několikrát během dva roky trvajících střetů. Syrský režim i povstalci se obviňují navzájem.

Protesty opozice, které v Sýrii vypukly v březnu 2011 s požadavkem politických a hospodářských reforem, se proměnily v občanskou válku. Ta si už podle OSN vyžádala na 70 tisíc lidských životů a vyhnala dosud ze země přes 1,3 milionu uprchlíků.

inc natoaktual.cz