Polsko kvůli Rusku chystá manévry, Alianci nabízí základnu ve Štětíně

Vydáno 29.07.2014
Polsko velmi aktivně pokračuje v přesvědčování západních spojenců, aby v reakci na ukrajinskou krizi posílili obranu své východní hranice. Na říjen už připravuje Varšava velké vojenské manévry a nabízí také svůj přístav ve Štětíně, ze kterého by se mohla stát stálá operační základna NATO.  

Tank Leopard II polské armády během cvičení Sil rychlé reakce NATO | foto: SHAPE

Ukrajinská krize a především chování Ruska mění po dlouhé roky ustálená obranná opatření zemí, které s Ruskem přímo sousedí. V tomto ohledu působí polští představitelé naprosto jednotně.

Spojenci sice v reakci na anexi Krymu vyslali okamžitě do Pobaltí, Polska a Černého moře posily v podobě stíhaček, výsadkářů a válečných lodí, aby členské země na východní hranici uklidnili, podle Varšavy to však ještě není "jaksi ono".

"NATO se musí vrátit k principu účinného garantování kolektivní bezpečnosti svých členů. Je nutné posílit východní hranici Aliance," prohlásil naposledy polský prezident Bronislaw Komorowski během summitu východoevropských států NATO.

On i další polští představitelé včetně ministra obrany Tomasze Siemoniaka a šéfa diplomacie Radoslawa Sikorského upozorňují, že skutečné rozptýlení obav z Ruska by mohlo přinést trvalé rozmístění aliančních sil někde na území východního křídla NATO.

Pro takové účely nabízí Varšava svůj přístav ve Štětíně. Tam by mohla vzniknout moderní základna rychlé reakce se zázemím pro několik tisíc aliančních vojáků, vlastním operačním štábem a s nepřetržitou pohotovostí.

O vybudování takové základny, která by byla určena vyloženě pro uplatňování článku 5 Washingtonské smlouvy, tedy při ohrožení nebo napadení některé členské země, se už v Alianci hovoří řadu týdnů. Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove podle některý zdrojů uvnitř organizace doporučuje, aby základna byla zásobovaná zbraněmi, střelivem, výstrojí a potravinami, což by v případě jakékoliv krize umožnilo okamžitý příjezd tisíců vojáků a jejich nasazení.

Návrhem by se měla Aliance zabývat už v září na svém summitu ve Walesu a má údajně podporu několika zemí včetně USA nebo Británie.

Černý orel zakrouží nad Polskem

Právě s Británií vede Polsko vzájemné konzultace o posilování obrany a Londýn se pro Varšavu v této otázce stává názorově velmi blízkým spojencem. Británie nyní avizovala, že vyšle jeden z nejpočetnějších kontingentů na velké vojenské manévry pod názvem "Black Eagle", připravované v Polsku na říjen.

Do cvičení by se měla zapojit plně vyzbrojená bojová skupina o síle 1 350 vojáků a 350 obrněných vozidel. "Je správné, že členové a partneři NATO demonstrují společný závazek ke kolektivní bezpečnosti spojenců ve východní Evropě," uvedl v pondělí během návštěvy Varšavy britský ministr obrany Michael Fallon. Další opatření ohledně posilování obrany podle něj jistě padnou na nadcházejícím zářijovém summitu NATO.

Ruská média s odvoláním na moskevské generály označila záměr na vybudování základny za "přípravu pro případný bleskový útok na Rusko". Takové kroky prý považují za pokračování nepřátelské politiky a upozorňují, že podle současné ruské vojenské doktríny může Rusko v reakci na konvenční útok použít v protiúderu všechny typy svých zbraní, včetně jaderných.

inc natoaktual.cz