natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • V misích přišlo o život 30 českých vojáků, 14 v Afghánistánu

    23. října 2018  10:36,  aktualizováno  13.11 7:36
    Od roku 1990 ztratila česká a potažmo československá armáda v zahraničních misích a operacích už 30 vojáků. Nejvíce jich padlo v Afghánistánu.  

    Pieta na základně Bagrám v Afghánistánu za tři české vojáky, kteří padli v neděli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka | foto: Armáda ČR

    Sinaj

    12. listopadu 2020 - Na egyptském Sinajském poloostrově spadl vrtulník mnohonárodnostních sil. Jednou ze sedmi obětí nehody byla česká rotmistryně Michaela Tichá (1993). Je tak vůbec první českou ženskou obětí v zahraničních misích.

    Afghánistán - 14 padlých

    23. října 2018 kolem 11:20 českého času došlo k útoku na vozidlo na základně Šindánd v afghánské provincii Herát. Jeden z českých vojáků - rotný Tomáš Procházka (1976) padl a další dva vojáci 1. jednotky podpory a vlivu byli zraněni.

    „Bylo to útok insidera a byl veden na vojáky koaliční, nikoliv na české. Útočník nebyl z jednotky, kterou mentorují naše speciální síly,“ upřesnil náčelník generální štábu Aleš Opata. Afghánské bezpečnostní síly útočníka podle něj zastavily a zajaly.

    K útoku se podle afghánských médií přihlásilo hnutí Taliban.

    5. srpna 2018 kolem 3:50 SEČ zaútočil v okolí základny Bagrám sebevražedný útočník. Tři čeští vojáci, kteří prováděli běžnou činnost ve stanoveném prostoru spolu s americkým a dvěma afghánskými vojáky utrpěli smrtelná zranění. Oběťmi se stali rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993), všichni příslušníci brigády rychlého nasazení v Táboře. Američan a dva Afghánci byli při útoku zraněni.

    8. července 2014 v 5:15 středoevropského letního času zabila improvizovaná nálož u základny Bagrám čtyři české vojáky. Patrola byla sesednutá z vozidel. Zemřeli David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač a Jan Šenkýř, vojáci ve věku 28-39 let. Další voják je těžce raněn. (14. července rotmistr Jaroslav Lieskovan ve střešovické nemocnici svým zraněním podlehl. Z Afghánistánu byl do Česka převezen po několika operacích, zranění ale byla příliš vážná.)

    9. října 2011 zemřel po třech měsících v olomoucké vojenské nemocnici rotmistr Adrian Werner. Utrpěl střelné zranění při útoku na bojové stanoviště v provincii Vardak.

    31. května 2011 zahynul v provincii Vardak jednatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal. Najel s autem na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul i afghánský tlumočník a další dva čeští vojáci byli zraněni.

    30. dubna 2008 přišel v provincii Lógar o život devětadvacetiletý rotný Radim Vaculík ze 102. průzkumného praporu. Vozidlo Humvee, které řídil, najelo na nálož; další čtyři muži z vozu byli zraněni, z toho jeden těžce.

    17. března 2008 zahynul při útoku sebevražedného atentátníka na jihu Afghánistánu pětatřicetiletý praporčík speciální jednotky vojenské policie Milan Štěrba. Dva další Češi byli zraněni, jeden z nich těžce. Zahynuli i dva Dánové.

    3. května 2007 zahynul v provincii Badachšán osmadvacetiletý český rotmistr Nikolaj Martynov ze 4. brigády rychlého nasazení. Při vyprošťování zapadlého vozidla ho zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

    Chorvatsko - 6 padlých

    5. srpna 1995 zahynuli rotný Luděk Zeman a četař Petr Valeš na následky zranění, které utrpěli při ostřelování pozorovacího stanoviště OSN u Ljubova během velké chorvatské ofenzívy proti Srbům ovládaným územím v Chorvatsku (takzvanou operací Bouře skončila chorvatská válka za nezávislost). Tři další Češi byli zraněni.

    Bosna a Hercegovina - 4 padlí

    13. července 2001 zemřel na základně v Bosanské Krupě praporčík ženijní roty Ivan Zapadlo. Předtím utrpěl zranění při výbuchu minometného granátu, který zneškodňoval. Skonal ve vojenské nemocnici v Šipovu.

    25. října 1998 zemřela tříčlenná posádka vrtulníku Mi-17, který při stoupání narazil do horského hřebenu poblíž Tomislavgradu. Zemřeli major Jaromír Nasavrcký a kapitáni Rostislav Samec a Bohumil Vávrů.

    Kosovo - 3 padlí

    30. července 2006 zemřel praporčík vojenské policie Lubomír Bejdák na následky střelného zranění. Nebylo prokázáno cizí zavinění. Jeho tělo objevil v obytném kontejneru na základně Šajkovac kolega.

    14. září 2002 zemřeli nadrotmistr Vlastislav Hendrich a štábní rotmistr Luděk Severa. Přišli o život při nehodě obrněného transportéru OT-64 také poblíž základny u Šajkovace. Další tři vojáci byli lehce zraněni.

    Perský záliv - 2 padlí

    22. května 2003 zemřel nadrotmistr Pavel Mauer, jehož obrněná toyota dva týdny předtím havarovala u Alí al-Gharbí. Zemřel po převozu do Prahy na následky vážného zranění hlavy.

    19. února 1991 zemřel v Hafr Al-Batinu v Saúdské Arábii podporučík československé armády Petr Šimonka, příslušník protichemické jednotky nasazení v Operaci Pouštní bouře. Zastřelil se nešťastnou náhodou.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media