Kerry: Chemický útok má 1429 obětí a útočil syrský režim

Vydáno 30.08.2013
Spojené státy zveřejnily informace tajných služeb a mají prý jistotu, že při chemickém útoku v Sýrii minulý týden zahynulo 1 429 Syřanů včetně 426 dětí. Chemické zbraně byly vypáleny z vládních objektů, oznámil americký ministr zahraničí John Kerry.  

Americký ministr zahraničí John Kerry zveřejnil informace o chemickém útoku v Sýrii | foto: State Department Photos

Šéf americké diplomacie v očekávaném a avizovaném vystoupení oznámil, že zpravodajské ověřování chemického útoku na předměstí Damašku z minulého týdne bylo velmi pečlivé.

Podle amerických tajných služeb režim syrského prezidenta Bašára Asada použil chemické zbraně v posledním roce hned několikrát, včetně 21. srpna. Poslední chemický útok zabil nejméně 1 429 lidí, z toho 426 dětí. Jejich počet se podle Kerryho může ještě zvyšovat.

"Viděli jsme řady dětí, ležících vedle sebe. Povalující se na podlaze v nemocnici. Všechny zabil Asadův plyn. Obklopovali je jejich rodiče a prarodiče, které potkal stejný osud," prohlásil Kerry.

Podle zprávy amerických tajných služeb o útoku je jisté, že minulou středu byly u Damašku použity chemické zbraně a že je použil syrský režim. "Byly vypáleny z vládních objektů," řekl s odkazem na to, že USA v Sýrii nechtějí opakovat minulé chyby jako v Iráku. Tam byla údajná přítomnost zbraní hromadného ničení záminkou k intervenci, i když se žádné zbraně nakonec nenašly.

Podle informací získaných zpravodajskými službami se syrský režim na odpálení chemických zbraní několik dní připravoval. Minimálně tři dny byl na místě personál. Použita byla zatím neidentifikovaná nervová látka.

Mapu, zobrazující místa v Damašku, kde mělo dojít k chemickým útokům, zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí v pátek 30. srpna

Přívrženci režimu byli také upozorněni, aby se připravili a použili plynové masky. Podle zprávy je jasné, že byly rakety s chemikáliemi vypáleny z míst kontrolovaných režimem. Dokument se opírá o informace získané zpravodajskými zdroji osobně i ze satelitů a součástí jsou videozáznamy.

Zpráva tajných služeb také vylučuje, že by za útok mohli být odpovědní povstalci. Spojené státy ale zveřejnily jenom část informací. Podle Kerryho kvůli tomu, že je třeba chránit zdroje a brát ohledy na jejich bezpečnost. Podrobnější informace, které pro veřejnost zůstanou utajeny, mají prý k dispozici spojenci a Kongres.

Odveta bude přesná a časově omezená

Inspektoři OSN už dokončili působení v Sýrii, kde na místě útoků na předměstích Damašku sbírali vzorky a pátrali po chemických látkách. Ze země by měli odcestovat v sobotu s tím, že zamíří patrně do Nizozemska a někteří z nich pak budou v práci pokračovat v laboratořích ve Švédsku a Finsku. Laboratorní rozbor odebraných vzorků požaduje také Damašek, který avizoval, že jakoukoli předběžnou zprávu neuzná.

Odvetná akce USA včetně možného vojenského zásahu bude podle ministra zahraničí Kerryho přesná a časově omezená. V žádném případě se nebude podobat invazím do Iráku a Afghánistánu ani proti Libyi. Spojené státy podle jeho slov nechtějí nést odpovědnost za občanskou válku v Sýrii.

"Budeme mluvit dál s Kongresem, s našimi spojenci a hlavně s americkými občany. Prezident Obama zajistí, že Spojené státy se budou rozhodovat samy za sebe, podle naší časové osy a na základě našich hodnot. Po desítkách let konfliktů jsou už Američané z války unavení. Věřte mi, já také," dodal Kerry.

Vybrané body z americké vládní zprávy

  • Syrský režim má zásoby mnoha nervových plynů včetně horčičného plynu, sarinu nebo VX a má k tisíce kusů munice, které může chemické látky nést. 
  • S vysokou mírou jistoty jsme přesvědčeni, že syrský režim použil chemické zbraně proti opozici v menším množství již několikrát během minulého roku, a to i na předměstích Damašku. Toto hodnocení je založeno na více tocích informací, včetně zpráv syrských plánovacích úředníků a laboratorních analýz fyziologických vzorků od řady osob, které odhalily, že byly vystaveny sarinu. Jsme přesvědčeni, že opozice nepoužila chemické zbraně.
  • Syrský režim má množství munice, které byly použity k provedení útoku 21. srpna a má schopnosti zasáhnout najednou několik míst současně.
  • Informace zpravodajských služeb nás vedou k závěru, že syrští představitelé, kteří mají na starosti chemické zbraně, připravovali chemickou munici před útokem. Zaznamenali jsme zvýšenou aktivitu režimu tři dny před útokem.   
  • Syrský personál, obsluhující chemické zbraně, byl na předměstí Adra od neděle 18. srpna až do brzkého rána na středu 21. srpna v blízkosti oblasti, které režim využívá pro mísení chemických zbraní, včetně sarinu. 21. srpn prvky syrského režimu byly připraveny na útok chemických zbraní v oblasti Damašku a to i prostřednictvím plynových masek.
  • Zpravodajské informace z více kanálů ukazují, že režim provedl 21. srpna raketový a dělostřelecký útok proti předměstím Damašku. Satelitní záznamy potvrzují, že útok z území kontrolovaného režimem zasáhl místa, kde došlo k chemickému útoku.   
  • Zaznamenali jsme komunikaci mezi vysokým úředníkem, který o ofenzivě věděl a potvrdil, že byly použity chemické zbraně. Rovněž se tehdy obával, že by o tom mohli získat důkazy inspektoři OSN. Máme k dispozici zprávy, že 21. srpna odpoledne dostali syrští představitelé, kteří mají na starosti chemické zbraně, příkaz, aby operace ukončili. Ve stejnou chvíli začal režim odstřelovat mnoho míst, kde došlo k chemickým útokům. 24 hodin po útoku jsme zaznamenali čtyřikrát intenzivnější dělostřeleckou palbu a raketové útoky do těchto míst, než tomu bylo v předcházejících deseti dnech.

Zdroj: www.state.gov

inc natoaktual.cz