Osvobození rukojmí v Sýrii se nezdařilo, potvrdil Pentagon

Vydáno 21.08.2014
Spojené státy vyslaly tajně v létě do Sýrie speciální síly, které měly osvobodit americké občany ze zajetí ozbrojenců Islámského státu. Informaci potvrdilo ministerstvo obrany s tím, že se však záchranná operace nezdařila. Rukojmí totiž nebyla v cílové lokalitě.  

Ozbrojenci Islámského státu zveřejnili video s popravou amerického novináře Jamese Foleyho | foto: YouTube

Tajnou operaci schválil počátkem července americký prezident Barack obama. Speciální síly měly osvobodit ze zajetí několik amerických občanů včetně novináře Jamese Foleyho, kterého islamisté popravili.

"Mise nebyla úspěšná, protože rukojmí nebyla v cílové lokalitě," uvedl mluvčí Pentagonu kontradmirál John Kirby.

Podle něj šlo o leteckou a pozemní operaci, během níž letouny vysadily v Sýrii do oblasti, kde podle zpravodajských služeb drželi islamisté ISIL rukojmí, jednotky speciálních sil.

Při pátrání se vojáci dostali několikrát do přestřelek s ozbrojenci a několik jich zabili. Žádný americký voják nebyl během akce zabit, jeden byl pouze lehce zraněn.

Washington přišel s informací o vojenské akci jen den poté, co ozbrojenci Islámského státu zveřejnili prostřednictví sociálních sítí na internetu video s popravou amerického novináře Foleyho. Ten byl unesen před takřka dvěma roky v Sýrii.

Na videu je zachycen také další unesený americký novinář Steven Sotloff, jehož život prý bude záviset na dalším postupu Spojených států v Iráku. Ozbrojenci Islámského státu se letos zmocnili velké části Sýrie a severního Iráku a vyhlásili tam chalífát. Spojené státy před dvěma týdny začaly s leteckými údery na pozice islamistů na severu Iráku.

Americké nálety pokračují i přes výhrůžky islamistů. Za poslední dva dny americké bezpilotní stroje a letouny F/A-18 podnikly celkem 14 úderů na pozice sunnitských radikálů poblíž obří přehrady u města Mosul, při nichž bylo podle Kirbyho zničeno několik vozidel Humvee, minomet, vyzbrojené nákladní vozy a pasti s improvizovanými výbušnými systémy.

inc natoaktual.cz