natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Americký Kongres schválil podporu Česka ve výši 2,7 miliardy korun

    29. září 2022  13:23
    Americký Kongres schválil vojenskou podporu pro ČR ve výši 106 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 2,7 miliardy korun. Jde o částečnou kompenzaci za české dodávky vojenského materiálu a zbraní na Ukrajinu. Finanční dar je určen na další modernizaci armády a na vybudování zvláštních týmů kybernetické obrany.  

    Budova Kapitolu ve Washingtonu, sídlo amerického Kongresu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Prostředky samozřejmě použijeme na modernizaci naší armády i na další pomoc Ukrajině. Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá a jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců, a velmi si toho vážíme,“ uvedla v reakci ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Od začátku konfliktu darovala Kyjevu vojenský materiál v hodnotě přesahující 3,8 miliardy korun. Od tanků, přes děla až po bitevní vrtulníky.

    Detaily pomoci ale budou podle ministerstva obrany z bezpečnostních důvodů zveřejněny až po ukončení konfliktu.

    Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou finanční prostředky poskytnuté USA důkazem toho, že klíčoví spojenci o české podpoře Ukrajiny dobře vědí a oceňují ji.

    „I díky těmto prostředkům budeme schopni ještě lépe a rychleji nahradit vojenský materiál, který jsme darovali našim ukrajinským přátelům a zrychlit postupnou modernizaci armády,“ uvedl.

    Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraničního vojenského financování jako součást Kongresem schváleného druhého balíčku pomoci Ukrajině. Šest milionů dolarů pak půjde z Fondu pro čelení ruskému vlivu a má podpořit vybudování takzvaných nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci české armády.

    Podle velitele informačních a kybernetických sil Miroslava Feixe pomohou finance z USA chránit nasazené vojáky, techniku a zbraně před Ruskou hrozbou, ať už technickou nebo informační.

    „Potřebujeme hardware a software, který si vezmeme do operací. Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí,“ konstatoval Feix.

    Kongres navíc umožnil Ministerstvu zahraničí USA poskytovat půjčky v rámci programu FMF (Foreign Military Financing), které mají rozšířit bezpečnostní kapacity spojenců v NATO včetně České republiky, prohloubit jejich bezpečnostní spolupráci se Spojenými státy a učinit americké technologie cenově dostupnějšími.

    „Česká republika se ukázala jako jedna z vůdčích zemí v pomoci Ukrajině proti nelegální ruské invazi,“ řekla chargé d’affaires velvyslanectví USA Christina Agor.

    Americké velvyslanectví a experti americké vlády budou úzce spolupracovat s českými partnery a česká vláda bude mít tyto finanční prostředky k dispozici k dalšímu posílení obranyschopnosti ČR.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media