Americký Kongres schválil podporu Česka ve výši 2,7 miliardy korun

Vydáno 29.09.2022
Americký Kongres schválil vojenskou podporu pro ČR ve výši 106 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 2,7 miliardy korun. Jde o částečnou kompenzaci za české dodávky vojenského materiálu a zbraní na Ukrajinu. Finanční dar je určen na další modernizaci armády a na vybudování zvláštních týmů kybernetické obrany.  

Budova Kapitolu ve Washingtonu, sídlo amerického Kongresu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Prostředky samozřejmě použijeme na modernizaci naší armády i na další pomoc Ukrajině. Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá a jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců, a velmi si toho vážíme,“ uvedla v reakci ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci Ukrajině. Od začátku konfliktu darovala Kyjevu vojenský materiál v hodnotě přesahující 3,8 miliardy korun. Od tanků, přes děla až po bitevní vrtulníky.

Detaily pomoci ale budou podle ministerstva obrany z bezpečnostních důvodů zveřejněny až po ukončení konfliktu.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou finanční prostředky poskytnuté USA důkazem toho, že klíčoví spojenci o české podpoře Ukrajiny dobře vědí a oceňují ji.

„I díky těmto prostředkům budeme schopni ještě lépe a rychleji nahradit vojenský materiál, který jsme darovali našim ukrajinským přátelům a zrychlit postupnou modernizaci armády,“ uvedl.

Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraničního vojenského financování jako součást Kongresem schváleného druhého balíčku pomoci Ukrajině. Šest milionů dolarů pak půjde z Fondu pro čelení ruskému vlivu a má podpořit vybudování takzvaných nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci české armády.

Podle velitele informačních a kybernetických sil Miroslava Feixe pomohou finance z USA chránit nasazené vojáky, techniku a zbraně před Ruskou hrozbou, ať už technickou nebo informační.

„Potřebujeme hardware a software, který si vezmeme do operací. Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí,“ konstatoval Feix.

Kongres navíc umožnil Ministerstvu zahraničí USA poskytovat půjčky v rámci programu FMF (Foreign Military Financing), které mají rozšířit bezpečnostní kapacity spojenců v NATO včetně České republiky, prohloubit jejich bezpečnostní spolupráci se Spojenými státy a učinit americké technologie cenově dostupnějšími.

„Česká republika se ukázala jako jedna z vůdčích zemí v pomoci Ukrajině proti nelegální ruské invazi,“ řekla chargé d’affaires velvyslanectví USA Christina Agor.

Americké velvyslanectví a experti americké vlády budou úzce spolupracovat s českými partnery a česká vláda bude mít tyto finanční prostředky k dispozici k dalšímu posílení obranyschopnosti ČR.

inc natoaktual.cz