natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ke Kyjevu se blíží obří ruské posily. Ukrajina čelí invazi šestý den

    1. března 2022  9:16
    Ruská vojska už šestý den útočí na Ukrajinu. Invazním jednotkám se nedaří proniknout přes ukrajinskou obranu do velkých měst včetně Kyjeva. K tomu však směřuje obří kolona ruských posil. Obránci tvrdí, že za jediný den sestřelili pět ruských stíhaček a jeden vrtulník.  

    Zničený ruský tank | foto: sociální média/@SESU_UA

    Ruské jednotky za poslední den udělaly při svém postupu na Kyjev jen malý pokrok, zřejmě kvůli pokračujícím potížím s logistikou. Na sociálních sítích se nicméně objevují rovněž nahrávky nedotčené a plně dotankované ruské techniky včetně tanků, které ruští vojáci jednoduše opustili a nechali na místě.

    Britské ministerstvo obrany v aktuální situační zprávě uvedlo, že Rusko zintenzivnilo činnost dělostřelectva zejména severně od Kyjeva, v Charkově a Černihivu, v hustě obydlených oblastech se tak podstatně zvýšilo riziko civilních obětí.

    „Rusko nedokázalo ovládnout vzdušný prostor nad Ukrajinou, což vedlo k přechodu na noční operace, jež mají zmenšit jejich ztráty,“ uvedlo ministerstvo.

    Ukrajinský generální štáb informoval, že Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo o 5 710 vojáků, 29 letadel, 29 vrtulníků, 198 tanků a 846 obrněnců a dalších vozidel. Ukrajinské velení tvrdí, že jen za pondělí se obráncům podařilo sestřelit 5 stíhaček a jeden vrtulník. Nejméně 200 okupantů pak ukrajinské jednotky zatkly.

    Kreml v pondělím prohlášení uvedl, že je příliš brzy mluvit o výsledcích ruské vojenské operace na Ukrajině. Rusko zaútočilo na svého souseda ve čtvrtek brzy ráno s argumentem, že brání Doněckou a Luganskou lidovou republiku, které se krátce po převratu v Kyjevě v roce 2014 odtrhly od Ukrajiny.

    „Nemyslím si, že právě teď je čas mluvit o výsledcích operace nebo její účinnosti – musíme počkat na její závěr,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

    Ruské ministerstvo obrany rovněž vyzvalo ukrajinské civilisty k evakuaci z Kyjeva. Mohou tak učinit po dálnici směrem na Vasilkov, město ležící 20 km jihozápadně od hlavního města. Ministerstvo uvedlo, že „tento směr je otevřený a bezpečný“ a zároveň dodalo, že Rusko „útočí pouze na vojenské objekty“ a trvá na tom, že civilní obyvatelstvo nebude ohroženo.

    Ruská vojska útočí na civilní cíle

    Záběry během pondělního dne ovšem znovu potvrzovaly, že ruské letecké, dělostřelecké a raketové útoky cílí na civilní infrastrukturu. Například v Charkově ruská vojska použila salvové raketomety. „Charkov byl právě mohutně ostřelován Grady. Desítky mrtvých, stovky zraněných. Tuhle hrůzu by měl vidět celý svět,“ hlásil poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko.

    Záběry z charkovské obytné čtvrti ukazují oblaky dýmu a výbuchy dopadajících raket. Ostřelování podle serveru Ukrajinska pravda zasáhlo okrajové čtvrti východně od centra města.

    Ve městě Ochtyrka, které leží mezi Kyjevem a Charkovem, nejspíše ruské dělostřelectvo zabilo 70 ukrajinských vojáků. Informoval o tom v noci na úterý šéf Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Ztráty podle něj utrpěli také Rusové, kteří údajně použili termobarickou zbraň.

    „Dnes použili vakuovou bombu… Zkáza, kterou se Rusko se snaží Ukrajině způsobit, je velká,“ řekla Oksana Markarova, ukrajinská velvyslankyně ve Spojených státech, po setkání se členy amerického Kongresu a ministrem obrany.

    Termobarická zbraň, nasává kyslík z okolního prostoru, aby došlo k vysokoteplotní explozi. V první fázi se výbuchem rozptýlí zápalná látka, která se promísí se vzduchem. Extrémně hořlavý aerosol proniká všude a ve druhé fázi je zažehnut. Výbuch je v uzavřených prostorách až dvacetkrát účinnější, než je tomu u klasické výbušniny. Bleskovým vyhořením kyslíku ve vzduchu navíc následně vzniká okamžitý podtlak, který devastuje vše živé.

    Mluvčí Bílého domu Jen Psaki uvedla, že pokud by se takové zprávy potvrdily, šlo by válečný zločin.

    Ke Kyjevu se blíží obří kolona

    K hlavnímu městu Kyjevu míří kolona ruských jednotek o délce přes 30 kilometrů, vyplývá ze satelitních snímků americké soukromé společnosti Maxar. Na jihu Běloruska – necelých 32 kilometrů od ukrajinských hranic – firma zaznamenala rozmístění dalších jednotek pěchoty a bitevních vrtulníků. V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem.

    „Můžeme vyvovozovat, že nadále chtějí postupovat na Kyjev, dobýt Kyjev, obsadit Kyjev,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby s tím, že zůstává nejasné, jakým způsobem se o to ruská invazní vojska pokusí.

    „Od té doby, co ruské vojenské síly minulý týden nelegálně napadly Ukrajinu, byli v konfliktu zabiti ukrajinští civilisté a vojáci a také ruští vojáci. Odhady jsou v tisících. Každé z těchto úmrtí lze přímo připsat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi,“ dodal.

    Americké odhady hovoří o tom, že Ruskonasadilo do bojů už dvě třetiny z vojska, které v uplynulých týdnech shromáždilo okolo ukrajinských hranic.

    Proti Ukrajině také Rusové odpálili nejméně 380 balistických a řízených střel. Navzdory některým zprávám američtí představitelé nezaznamenali žádné známky toho, že by se do bojů přímo na Ukrajině už zapojila také běloruská vojska.

    Rusko ovšem nasadilo do boje o Kyjev údajně více než 10 tisíc obávaných čečenských bojovníků. Při operacích v hlavním městě Kyjev byl jeden z pluků z Čečenska rozprášen a jejich velitel v generálské hodnosti zabit.

    Ukrajincům se daří bránit města

    I v pondělí probíhaly boje o hlavní město Kyjev a ostatní regionální sídla na levém břehu řeky Dněpr. Ozbrojeným silám Ukrajiny se podařilo zadržovat ruská vojska u měst Černihů, Sumy, Charkov, Rusové zde nedosáhli téměř žádných územních zisků a naopak utrpěli větší ztráty.

    Ukrajinským silám se podařilo dělostřeleckou palbou zničit několik kolon ruských vojsk, mimo jiné asi 20 obrněných i neobrněných vozidel na západ od Kyjeva ve městě Buča, a prostřednictvím bezpilotních prostředků Bayraktar TB2 byla zničena kolona ruských vojsk poblíž města Žitomir.

    Naopak ruská vojska postoupila na jihu Ukrajiny směrem z Chersonu na Mikolajiv. Z města Melitopol postupují ruské jednotky na sever k Zaporoží a na východ, kde se jim podařilo obklíčit přístavní město Mariupol. To je poslední překážkou pro vytvoření pozemního koridoru z Krymu na ruské území.

    Navzdory intenzivnímu ostřelování a množství koordinovaných útoků, ruské ozbrojené síly a separatistické jednotky nedokázaly překonat jeho obranu. Ruské výpady byly zlikvidovány i při Mikolajevu a Chersonu.

    Kreml zatýká domácí odpůrce války

    Za účast na demonstracích proti válce na Ukrajině bylo v Rusku od čtvrtka zatčeno 6 440 lidí. Jen během pondělí přibylo 412 zadržených ve 13 městech. Informoval o tom web OVD-Info, který v Rusku monitoruje policejní zásahy.

    Nejvíce protestujících, minimálně 3 126, policie za prvních pět dnů protestů pozatýkala v Moskvě. V Petrohradě bylo zatčeno 2 084 osob, v Jekatěrinburgu, Krasnodaru a Nižním Novgorodu více než 100. Celkem se od začátku ruského útoku na Ukrajinu protestovalo ve 103 ruských městech.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media