natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Barbarský a hanebný čin, katastrofa! Svět odsoudil ruskou invazi

    24. února 2022  18:42
    Ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu dosadila okamžitě celá řada světových lídrů i českých politiků. Válku proti Ukrajině označují za neospravedlnitelnou a barbarskou a porušení mezinárodního práva. Vyzývají Moskvu k okamžitému zastavení vojenských akcí a stažení vojsk.  

    Ruský útok na Ukrajinu (24. února 2022) | foto: social media/east12west

    Americký prezident Joe Biden uvedl, že Rusko je zodpovědné za „katastrofální ztráty životů a lidské utrpení, které přijdou“. Prezident Putin se podle něj rozhodl pro předem připravenou válku a Spojené státy a jejich spojenci a partneři budou reagovat jednotně a rozhodně. Svět bude podle jeho Rusko volat k odpovědnosti.

    „Modlitby celého světa dnes v noci směřují k ukrajinskému lidu, který trpí kvůli nevyprovokovanému a neospravedlnitelnému útoku ruských sil,“ uvedl.

    Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Putina, aby útok zastavil. „Prezidente Putine, ve jménu lidskosti, stáhněte jednotky zpátky do Ruska,“ apeloval s tím, že následky války budou devastující jak pro Ukrajinu, tak následně pro světovou ekonomiku.

    Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že dnešek je „strašným dnem pro Ukrajinu a temným dnem pro Evropu“. Ruský útok na Ukrajinu je podle něj hrubým porušením mezinárodního práva, Moskva musí se svou vojenskou kampaní okamžitě přestat. „Naše solidarita je s Ukrajinou a jejími obyvateli,“ dodal v prohlášení.

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová invazi ostře odsoudila jako protiprávní agresi. „Naděje těch, kdo si mysleli, že se Rusko spokojí s vojenskou okupací částí Doněcké a Luhanské oblasti, se ukázala být iluzí,“ konstatovala.

    Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy se Ukrajina stala obětí brutálního, nevyprovokovaného a neopodstatněného ruského útoku. „Spolupracujeme s našimi spojenci z NATO a Evropské unie, společně odpovíme na brutální ruskou agresi a nenecháme Ukrajinu bez podpory,“ řekl.

    Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock uvedla, že Rusko útokem na Ukrajinu porušilo základní pravidla mezinárodního pořádku. „Světové společenství Rusku tento den hanby nezapomene,“ řekla.

    Britský premiér Boris Johnson konstatoval, že je zděšen strašlivými událostmi na Ukrajině . „Prezident Putin si zahájením tohoto nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce. Spojené království a naši spojenci budou reagovat rozhodně,“ slíbil.

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a šéf Evropské rady Charles Michel ve společném prohlášení uvedli, že co nejdůrazněji odsuzují bezprecedentní vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině. Rusko podle nich svými nevyprovokovanými a neodůvodněnými vojenskými akcemi hrubě porušuje mezinárodní právo a podkopává evropskou i celosvětovou bezpečnost a stabilitu. 

    „Vyzýváme Rusko, aby okamžitě zastavilo nepřátelské akce, stáhlo své vojenské síly z Ukrajiny a plně respektovalo územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Takové použití síly a nátlaku nemá v 21. století místo,“ uvedli v prohlášení.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron ujistil, že Francie je solidární s Ukrajinou. „Stojí na straně Ukrajinců a se svými partnery a spojenci udělá vše pro to, aby válka skončila,“ prohlásil.

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil ruský útok za hrubé porušení mezinárodního práva a vážnou hrozbu pro euroatlantickou bezpečnost. „Navzdory našim opakovaným varováním a neúnavné snaze o diplomacii Rusko znovu zvolilo cestu agrese proti svrchované a nezávislé zemi... Podporujeme ukrajinský lid v této strašlivé době,“ řekl.

    Podle kanadského premiéra Justina Trudeaua musí Rusko okamžitě zastavilo veškeré nepřátelské a provokativní akce proti Ukrajině a stáhnout ze země všechny vojenské a zástupné síly. „Jednání Ruska bude mít závažné důsledky... Nestoudné činy Ruska nezůstanou nepotrestány,“ varoval.

    Ruskou invazi odsoudila rovněž většina českých politiků a později i prezident Miloš Zeman a poslanecká sněmovna.

    Vpád ruských vojáků na Ukrajinu nelze podle premiéra Petra Fialy označit jinak než jako akt agrese, který nemůže zůstat bez odpovědi.

    „Nejčernější scénář se naplnil. Ruská federace napadla Ukrajinu, suverénní a demokratickou zemi, která se rozhodla jít vlastní cestou mimo sféru zájmu Ruska. K našim přátelům se nemůžeme postavit zády. Našim přátelům musíme v těžkých časech pomáhat,“ uvedl.

    Podle ministryně obrany Jany Černochové Rusko přepadlo mírumilovnou a svobodnou Ukrajinu a ani sebevětší množství lží, které Kreml produkuje, na tom nic nezmění. „Nejde o denacifikaci, demilitarizaci ani o mírovou misi, Putin se zachoval jako bezohledný bandita,“ konstatovala.

    Ministr zahraničí Jan Lipavský rozhodnutí Kremlu označil za barbarský akt agrese. „Jsem zděšený neakceptovatelným chováním Ruské federace, které nemá nic společného s moderní evropskou politikou,“ konstatoval.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media