Ukrajina vzdoruje invazi čtvrtý den. Ruská vojska naráží na tvrdý odpor

Vydáno 27.02.2022
Ukrajina čtvrtý den vzdoruje invazi ruské armády. Obráncům se daří zadržovat postup ruských vojsk. Bojuje se na předměstích velkých měst včetně Kyjeva. Podle západních tajných služeb narazila ruská armáda na větší ukrajinský odpor, než čekala.  

Výškový dům v Kyjevě po zásahu raketou (26. února 2022) | foto: sociální média/@SESU_UA

Ukrajinská armáda oznámila, že sestřelila střelu odpálenou ze strategického bombardéru. To by naznačovalo, že ruské velení sáhlo k dalšímu stupni zbraní. „Zničená raketa byla odpálena z ruského strategického bombardéru Tu-22 nad územím Běloruska,“ oznámil velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj.

Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech silným útokům ruské armády ze všech směrů. Podle zpráv se kromě hlavního města Kyjeva bojuje v Charkově, Chersonu či Luhanské oblasti.

Ruským vojákům se rovněž podařilo proniknout do ukrajinského města Charkov, informoval poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Část ruských sil, které do města pronikly, se však podařilo zničit, oznámil v neděli dopoledne na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady.

Ukrajinský Generální štáb informoval, že se ukrajinským silám podařilo v blízkosti Kyjeva sestřelit ruský vojenský transportní letoun IL-76, který mohl převážet až 150 výsadkářů.

Ropný terminál jižně od Kyjeva hoří po ruském útoku. Jiná střela předtím zasáhla také obytnou výškovou budovu v Kyjevě.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že Rusko od začátku invaze ztratilo zhruba 4 300 vojáků, 146 tanků, 27 letadel a 26 vrtulníků. Moskva čísla nezveřejňuje.

Kyjev také konstatoval, že při ruské invazi padlo na 200 Ukrajinců včetně civilistů a nejméně 1 000 lidí bylo zraněno.

Z ukrajinské metropole uprchly už desetitisíce obyvatel, další se před ruským ostřelováním ukrývají v metru. Ve městě zůstává i prezident Volodomyr Zelenskyj, který na dalším videu z ulice v centru Kyjeva ráno opět vyzval k obraně země. „Jsem zde, nesložili jsme zbraně, budeme bránit vlast,“ řekl Zelenskyj na videu, na němž se sám natočil poblíž prezidentského paláce v Kyjevě. Podle médií odmítl nabídku Spojených států na evakuaci.

Kvůli bojům uteklo z Ukrajiny už přes 120 tisíc lidí, z toho na 100 tisíc do Polska.

Ukrajina zakládá cizineckou legii

Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že v zemi vzniká cizinecká legie pro všechny, kdo chtějí jeho zemi pomoci se zbraní v ruce.

Cizince vyzval k boji také ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Cizinci ochotní bránit Ukrajinu a světový řád v rámci Mezinárodní legie územní obrany Ukrajiny, zvu vás, abyste se obrátili na zahraniční diplomatické mise Ukrajiny ve vašich zemích. Společně jsme porazili Hitlera a porazíme i Putina,“ napsal na twitteru.

Už v pátek vyzval prezident všechny Evropany, kteří mají vojenské zkušenosti, aby přišli jeho zemi na pomoc. Slíbil jim zbraně i munici. „Pokud máte bojové zkušenosti a nechcete se dívat na nerozhodnost politiků, můžete již přijet do naší země a připojit se k obraně Evropy, kde je to nyní velmi potřebné,“ řekl Zelenskyj.

Pokud by se do legií chtěl přidat někdo z českých občanů, musel by požádat o svolení prezidenta republiky Miloše Zemana. V opačném případě dotyčnému podle trestního zákoníku hrozí odnětí svobody až na pět let.

Ministryně obrany Jana Černochová na tiskové konferenci řekla, že pokud by chtěl někdo z Česka pomáhat jako dobrovolník na Ukrajině, tak v tom nikomu nikdo nebrání. Varovala však, že čeští vojáci nemohou z vlastní vůle odjet bojovat na Ukrajinu. „Pokud by se jednalo o příslušníka ozbrojených sil, tak ano, tam by musel prezident udělit výjimku,“ konstatovala.

Rusové naráží na nečekaně tvrdý odpor

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč uvedl, že se situace na Ukrajině výrazně nemění.

Ruské síly vypálily střely s plochou dráhou letu z Černého moře na města Sumy, Poltavu a Mariupol, u něhož pokračují tvrdé boje. Použití těchto střel k zacílení vojenské infrastruktury potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. USA dosud zaregistrovaly více než 250 odpalů raket na ukrajinské cíle, většinou krátkého doletu.

„Rychlost ruského postupu se dočasně snížila, důvodem jsou pravděpodobně akutní logistické problémy a silný ukrajinský odpor,“ uvedlo v sobotu na Twitteru britské ministerstvo obrany.

Ruští vojáci se podle Londýna vyhýbají nejzalidněnějším centrům, nechávají se obklíčit a odříznout. „Nočních bojů v Kyjevě se pravděpodobně účastnilo jen málo ruských jednotek v předem připravených pozicích,“ míní Britové.

Dobytí ukrajinského hlavního města je přitom podle analytiků jedním z hlavních cílů Ruska. Plán na zapojení pohraničních jednotek ukrajinské armády do bojů a obsazení vládní čtvrti výsadkáři v Kyjevě a zajetí vrcholných ukrajinských představitelů ale Moskvě nevychází.

Lidé bojují vlastními těly i zápalnými lahvemi

Množí se informace o tom, že ruským jednotkám dochází palivo a munice, odhady odborníků hovoří o tom, že válka stojí Rusko 20 miliard dolarů denně (cca 460 miliard korun). Invazním vojskům se nepodařilo v prvním dnu obsadit letiště Hostomel nedaleko Kyjeva, díky kterému měli do města přisunout velké výsadkové posily.

Brání se také druhé největší ukrajinské město Charkov, které dělí od ruské státní hranice pouhých 22 kilometrů. První ruské oddíly se probily na okraj města teprve v neděli nad ránem.

Drží se také Oděsa, kde civilisté vyrábějí tisíce improvizovaných zápalných lahví, kterými v případě prolomení obrany chtějí čelit ruským tankům přímo v ulicích, z vlastních oken a balkonů.

Další zase vlastními těly brání ruskému tanku v průjezdu do města. Jedno z nich je z oblasti Černigov, ve které se k civilistům přidala i místní policie.

Na sociálních sítích se objevují videa Ukrajinců, kteří se vysmívají zastaralým ruským tankům a vojákům pro jejich neznalost místního terénu. Nebo, že jim došlo palivo. Ukrajinské úřady vyzvaly v sobotu k okamžité demontáži dopravních značek a zároveň varují před ruskými sabotéry, kteří na silnice a dálnice kreslí orientační značky pro ruskou armádu.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky dobyly na jihovýchodě Ukrajiny město Melitopol. Náměstek britského ministra obrany James Heappey ale řekl, že město je stále v rukou ukrajinských sil.

Rusko se dostává do izolace

Ruský prezident Vladimír Putin v nedělním televizním projevu poděkovat ruské armádě, že “hrdinsky plní svou vojenskou povinnost“ na Ukrajině.

Moskva se ale každou hodinou dostává do větší a větší izolace. V řadě evropských měst probíhají nepřetržitě masivní demonstrace proti ruské invazi.

Už v průběhu soboty se objevily zprávy o možném vyjednávání mezi Kyjevě a Moskvou. „Skutečnost, že by ruská delegace přijela do Gomelu s návrhem vést mírové rozhovory z vojenského hlediska, znamená jediné: ztratili iniciativu a nyní nejsou schopni pokračovat v aktivním nepřátelství,“ řekl poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Kreml však v neděli varoval Ukrajinu, že ruská vojenská operace nebude pozastavena ani během jakýchkoli potenciálních rozhovorů.

Ruská delegace přitom již přijela do běloruského Minsku na jednání s Ukrajinci bez toho, sniž by měla potvrzené, že protistrana chce skutečně dorazit také.

Kyjev odvětil, že rozhovor by byl možný, kdyby Rusko nenapadlo Ukrajinu právě z běloruského území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský podotkl, že jednáním v jiných městech, která nevykazují vůči Ukrajině agresi, zůstává otevřený.

Jako jedno z neutrálních míst pro jednání by pro Ukrajince přicházela Bratislava, ale i Tel Aviv nebo Baku. Slovensko také kvůli tomu zatím nezavřelo svůj vzdušný prostor pro přelety ruských civilních letounů.

Moskva povolala do boje Čečence

Vyslání vojsk do bojů ohlásil čečenský lídr Ramzan Kadyrov, podporující ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajinská vláda v reakci vyzvala své občany, aby nezveřejňovali fotky s místem svého úkrytu.

Kadyrov promluvil ve videu, které zachycovalo čečenské vojáky shromážděné na náměstí ve městě Grozný, připravené se přesunout do boje. Podle ruské vládní televize RT jich bylo na 12 tisíc. „Prezident Putin se rozhodl pro správné řešení, jeho rozkazy splníme za jakýchkoliv okolností,“ prohlásil. Čečence provází pověst nelítostných bojovníků.

Zprávy z Kyjeva ale hovoří o tom, že v boji měl být zabit jeden z nejbližších Kadyrovových mužů Magomed Tushayev. Při bojích o letiště Hostomel ho údajně zabila elitní skupina Alpha ukrajinské armády.

Hackeři ovládli kanály ruské televize

Web ruské státní televize RT se stal terčem kybernetického útoku, který jej dočasně vyřadil z provozu. Přihlásila se k němu hackerská skupina Anonymous, která v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu vyhlásila Rusku kybernetickou válku. Stanice podle kritiků šíří ruskou vládní propagandu.

Na některých televizních kanálech se objevily v sobotu reálné záběry z bojů na Ukrajině, které doprovodila ukrajinská státní hymna. Důkaz skupina Anonymous zveřejnila na Twitteru.

inc natoaktual.cz