Ukrajinští vojáci se stáhnou z mírových misí. Zelenskyj je povolal k obraně

Vydáno 08.03.2022
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ukrajinské vojáky z mírových misí, aby pomohli s obranou země. V misích OSN především v Africe má Ukrajina zhruba 300 vojáků, dalších 40 ukrajinských vojáků slouží v Kosovu.  

Ukrajinské speciální síly | foto: sof.mil.gov.ua

Ukrajinští vojáci se mají stáhnout ze všech zahraničních misí, kde působí. Aktuálně působí zhruba 250 vojáků v Demokratické republice Kongo, dalších 40 v silách KFOR v Kosovu a jako pozorovatelé nebo ve štábech také v Jižním Súdánu, na Kypru a v Mali. V misích mají také osm vrtulníků, z toho dva bitevní Mi-24 v Kongu.

Zelenskyj k tomu už v pondělí vydal zvláštní výnos s tím, že je odvolává domů, „aby se podíleli na ochraně suverenity a územní celistvosti státu“.

Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Andrij Sybiha upozornil, že do misí byli vysílání především vynikající vojenští profesionálové, kteří jsou nyní potřební pro posílení ukrajinské armády.

Ukrajina vysílá své vojáky pravidelně do mírových misí OSN i misí NATO. Od roku 1992 se do nich zapojilo 45 tisíc ukrajinských vojáků, včetně misí na Balkáně, Blízkém východě (jižní Libanon, Kuvajt), Africe (Angola, Sierra Leone, Libérie) nebo Afghánistánu a 55 Ukrajinců v nich přišlo o život.

Ukrajinské jednotky byly rovněž součástí Sil rychlé reakce NATO a zapojily se také do alianční protipirátské operace u pobřeží Somálska.

Od roku 1997 ukrajinská armáda úzce spolupracuje v zahraničních misích s Polskem. Ukrajinští vojáci operovali pod polským velením například v Kosovu nebo Iráku. Tam v dubnu 2004 svedly ukrajinské jednotky první ostrou bitvu, když byl kontingent napaden šíitskými milicemi v iráckém Kútu. Ukrajinci tam museli několik hodin pod palbou držet stanovené pozice.

V Demokratické republice Kongo zase v roce 2015 provedli krajinští vojáci s dalšími jednotkami MONUSCO úspěšnou operaci, při níž byly eliminovány dva tábory ozbrojenců.

Během ruské anexe Krymu v roce 2014 měla Ukrajina po celém světě v jedenácti různých operacích a pozorovatelských misích takřka 500 vojáků. Tehdy vojáky v zahraničních misích Kyjev ponechal.

inc natoaktual.cz