natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ukrajinci dostanou v Británii výcvik i výstroj, aby mohli hned na frontu

    13. července 2022  9:11
    Na několika britských základnách začal intenzivní výcvik ukrajinských dobrovolníků. V rozsáhlém programu podpory Kyjevu chtějí Britové vycvičit až 10 tisíc Ukrajinců, kterým zároveň poskytnou výstroj a vybavení, aby se po návratu domů mohli okamžitě zapojit do bojů proti ruským invazním vojskům.  

    Výcvik ukrajinských obránců v Británii | foto: mod.uk

    „Tento nový ambiciózní výcvikový program je další fází podpory, kterou Spojené království poskytuje ozbrojeným silám Ukrajiny v jejich boji proti ruské agresi,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace.

    Do Británie už před týdnem přicestovala první skupina ukrajinských dobrovolníků, kteří britským výcvikem na ostrovech projdou. Londýn plánuje, že v několika příštích měsících vycvičí až 10 tisíc Ukrajinců.

    Britská armáda vyčlenila pro výcvikový program tisícovku vojáků včetně špičkových instruktorů, kteří několikatýdenní kurzy povedou.

    Výcvik v Británii mají podstoupit především ukrajinští dobrovolníci, kteří nemají žádné nebo naprosto minimální vojenské zkušenosti. Kurzy vycházejí ze základního výcviku britské armády. Účastníci se naučí zacházet se zbraněmi, první pomoc, hlídkování a základní taktiku.

    Kromě toho jim Britové poskytnou výstroj a vybavení, aby se po návratu na Ukrajinu mohli okamžitě zapojit do bojů proti ruským jednotkám v první linii.

    Britská vláda narychlo pořídila útočné pušky „Kalašnikov“. Budoucí ukrajinští obránci tak budou moci cvičit přímo se zbraněmi, které budou v boji nejčastěji používat. Příslušníci Velšské gardy v uplynulých dvou týdnech otestovali přes 2 400 těchto pušek, aby byly pro výcvik v perfektním stavu.

    Britové vybaví každého vycvičeného Ukrajince před návratem domů uniformou, botami, oblečením do chladného a deštivého počasí, ochrannými prostředky včetně přilby a balistické vesty, chrániči očí a uší, osobní lékárničkou a další výstrojí jako je spací pytel nebo polní lopatka.

    Program je součástí balíčku britské pomoci Ukrajině. Dosud Londýn poskytl vybavení a zbraně více než 2,3 miliardy liber. Součástí dodávek bylo také přes 5 tisíc protitankových střel NLAW nebo raketové systémy M270.

    Program navazuje na předchozí výcvikové kurzy, kdy Britové přímo na Ukrajině vycvičit na 22 tisíc Ukrajinců.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media