natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Milionová armáda půlměsíce: je druhá největší v NATO hned po USA

    18. července 2016  9:34
    Pokus o vojenský puč v Turecku může být vážným bezpečnostním problémem. Turecká armáda s milionem vojáků dosud platila za dobře vyzbrojenou a motivovanou sílu, druhou největší v NATO hned po USA. Sílu, díky které Ankara narostla do pozice regionální velmoci.  

    Turečtí vojáci | foto: Turecké ministerstvo obrany

    „Sleduji události v Turecku pozorně a se znepokojením. Vyzývám ke klidu a zdrženlivosti a k plnému respektování tureckých demokratických institucí a jeho ústavy. Turecko je váženým členem NATO,“ uvedl v reakci na situaci v zemi generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se v noci telefonicky spojil s tureckým šéfem diplomacie Mevlutem Çavuşoğlu.

    Nejde přitom o „laškování“ bezvýznamných bojůvek. V celém regionu nemají turecké ozbrojené síly prakticky konkurenci. Experti soudí, že z Turecka se za poslední dekádu stala země s největším přírůstkem svého vlivu v celé širší oblasti.

    Turecké ozbrojené síly

    Armáda:
    - aktivní služba: 510 tisíc
    - záložníci: 378 tisíc

    Polovojenské síly:
    - aktivní služba: 102 tisíc
    - záložníci: 50 tisíc

    Tanky: 4 503
    Obrněná vozidla: 4 543
    Dělostřelecké systémy: 7 450
    Protivzdušné systémy: 2 747
    Bojové letouny: 426
    Podpůrné letouny: 346
    Vrtulníky: 330
    Vojskové letouny: 168
    Bezpilotní stroje: 200
    Ponorky: 14
    Válečné fregaty: 23
    Pobřežní bojové lodě: 43
    Podpůrné a výsadkové lodě: 117

    Zdroj: Military Balance

    Turecký vzestup lze snadno pozorovat na srovnánís rokem 2003, kdy byla tomuto státu přisouzena pouze podpůrná role při spojenecké invazi do Iráku – a i tu odmítl sehrát.

    Za uplynulou dekádu stihla vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) vytvořit z Turecka, jež bylo do té doby státem s nevyjasněnou identitou, regionální velmoc prvního řádu.

    Silní ve vzduchu...

    Ankara disponuje jedněmi z nejsilnějších vzdušných sil v regionu vůbec. Turecko má k dispozici 426 bojových letounů, z toho 213 moderních F-16C/D, 126 starších F-4E Phantom II (z nichž část se za izraelské podpory modernizovala na variantu F-4E-2020 Terminator) a 87 lehkých stíhaček F-5A/B Freedom Fighter.

    V provozu jsou i téměř dvě stovky cvičných letadel, z nichž některá lze opatřit i lehkou výzbrojí. Turečtí letci mají také výhodu tankování ve vzduchu, kterou zajišťuje flotila sedmi létajících tankerů americké výroby KC-135R Stratotanker.

    ...ale i na zemi a ve vodě

    Na zemi tvoří páteř tureckých obrněných sil 298 tanků Leopard 2A4 a 397 tanků Leopard 1. Armáda má ale také téměř tisícovku amerických M60 a přes 2 800 starých M48, 7 450 dělostřeleckých systémů a 2 700 protivzdušných systémů.

    Rovněž turecké námořnictvo patří historicky mezi nejsilnější v oblasti. Páteř tvoří osm válečných fregat. Kromě těchto plavidel má Turecko i osm starších amerických fregat třídy Perry, jednu třídy Knox a šest francouzských A-69.

    V provozu je více než čtyřicet hlídkových a raketových člunů, jež byly vesměs navržené v Německu a nesou střely Harpoon a Penguin, dvě desítky minolovek a čtyři desítky vyloďovacích plavidel. Podmořská flotila sestává ze čtrnácti ponorek, odvozených od úspěšného německého Typu 209.

    A nesmíme zapomenout také na skutečnost, že se na tureckém území nachází až devadesát amerických jaderných bomb, z nichž dvacet by v případě války bylo předáno tureckému letectvu. Turci už mají pro tyto případy upravené letouny F-16 a piloti příslušný výcvik.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media