Tisíce vojáků svedly s afghánskými povstalci „bitvu o turbínu“

Vydáno 03.09.2008
Přes čtyři tisíce vojáků mezinárodních sil ISAF a afghánské armády dokončily v Afghánistánu největší a nejnáročnější logistickou operaci posledních let. Stovka vojenských vozidel vezla k přehradě Kadžaki v nebezpečné provincii Hílmand novou turbínu. Na konvoj útočili povstalci Talibanu.  

Turbínu vážící 220 tun doručili vojáci k přehradě v úterý nad ránem po pětidenní cestě a tvrdých bojích s povstalci Talibanu, potvrdilo velitelství mezinárodních sil ISAF.

"I přes snahy povstalců jsme dosáhli našeho cíle a doručili novou turbínu k přehradě Kadžaki," uvedl oblastní velitel jednotek ISAF Marc Lessard.

Trasa neobvyklého nákladu měřila 180 kilometrů a vedla po speciálně upravených cestách ze sousedního Kandaháru až k přehradě Kadžaki.

Operace byla přísně utajovaná, provincie Kandahár a Hílmand patří k tradičním baštám povstalců Talibanu. Mluvčí ISAF Richard Blanchette potvrdil, že během operace vojáci museli čelit mnoha útokům povstalců.

Do Kandaháru přepravila obří turbínu čínské výroby ruská dopravní letadla. Turbína byla kvůli přepravě rozdělena na sedm částí, každá vážila zhruba 30 tun. Konvoj těžkých nákladních automobilů doprovázela zhruba stovka bojových vozidel.

Ze vzduchu náklad střežily bojové helikoptéry a letouny. Do celé operace se zapojily čtyři tisíce kanadských, britských, amerických, dánských, australských a afghánských vojáků.

V těžkém terénu konvoj urazil zhruba tři kilometry za hodinu. Britské a americké speciální jednotky podél trasy likvidovaly základny Talibanu, aby zajistily nákladu bezpečný průjezd.

Další vojáci vyjednávali s místními kmenovými vůdci vstup na území. Podle agentury Reuters, která se odvolává na vojenské zdroje v oblasti, mezinárodní síly a vládní oddíly zabily přes 250 povstalců.

Nová turbína v přehradě Kadžaki, dostavěné v roce 1975, má zvýšit výkon tamější vodní elektrárny a zásobovat proudem tisíce afghánských domácností. Projekt financovaly americká Agentura pro mezinárodní rozvoj a afghánská vláda.

inc natoaktual.cz