Británie pumpuje další stovky milionů do vývoje bojového letounu budoucnosti

Vydáno 06.08.2021
Britské ministerstvo obrany podepsalo s konsorciem předních domácích a zahraničních výrobců novou smlouvu na další vývoj bojového letounu budoucnosti. Do programu stroje „Tempest“ napumpuje v příštích několik letech pro začátek 250 milionů liber.  

Vizualizace možné podoby nového bojového letounu Tempest | foto: RAF

Tedy v přepočtu zhruba 7,5 miliardy korun, které půjdou na další fázi vývoje konceptu nového bojového stroje další generace a vlastně celého systému budoucnosti britských vzdušných sil.

Očekává se, že takzvaný Future Combat Air System, známý jako Tempest, bude spojovat nově vyvíjený letoun s nejmodernějšími technologiemi a využívat například podpůrné bojové bezpilotním troje a pokročilé datové systémy.

„Je to významný krok v další fázi. Spojené království zůstane lídrem v oblasti bojových vzdušných systémů,“ prohlásil britský ministr obrany Ben Wallace.

Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že je to jen začátek. Zdroje nutné pro zahájení koncepční fáze vývoje, vytvoření komplexního návrhu systému, počítačové testování a hodnocení. Celkový vývoj nové platformy má v příštích čtyřech letech stát až 2 miliardy liber (bezmála 60 miliard korun).

Vývoj a testování bude probíhat v technologickém centru BAE Systems v britském Wartonu.

Letoun Tempest, označovaný též za stroj šesté generace, by měl nahradit stroje Eurofighter Typhoon. Britské ministerstvo obrany by chtělo prototyp v roce 2025 a hotový stroj ve službě kolem roku 2035.

Na vývoji se podílí také mezinárodní partneři. Zatím Itálie a Švédsko. Vážný zájem o výrobu některých subsystémů nedávno projevilo Japonsko.

Tempest by měl být stíhačem se dvěma motory a mít k dispozici například helmu s funkcí virtuálního kokpitu, využívat umělou inteligenci, systém s technologií rojů bezpilotních letounů okolo, strojové učení k zasažení cíle a také laserové či energetické zbraně, založené na emitování koncentrované energie k likvidaci nepřítele. BAE Systems zvažuje dokonce elektrický pohon letounu.

inc natoaktual.cz