natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Tatra dodá stovky podvozků a kabin pro vozidla belgické armády

    1. března 2021  12:23
    Kopřivnické společnosti Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle se budou podílet na dodávkách 879 vozidel pro belgickou armádu. Pro výrobce jde o jednu z nejvýznamnějších zakázek pro ozbrojené síly za poslední roky. Dodat mají podvozky a pro část vozů speciální pancéřované kabiny. Hodnotu kontraktu firmy neuvedly.  

    Vozidla série CF Military automobilky DAF, na jejichž výrobě pro belgickou armádu se budou podílet české firmy Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle | foto: DAF Trucks

    „Pro české podniky je to zásadní referenční projekt, který může pomoci další expanzi na vyspělé zahraniční trhy,“ uvedl mediální zástupce českých firem Daniel Potocký.

    Zakázku na dodávky 879 vozidel a následný servis pro belgické ozbrojené síly získala se svými vozy CF Military společnost DAF Trucks, která s kopřivnickými firmami dlouhodobě úzce spolupracuje.

    Tatra chce prorazit u sousedů v Polsku s novými bojovými vozidly

    Tatra Trucks bude mít u této zakázky na starosti výrobu podvozků a Tatra Defence Vehicle (TDV) pak vyrobí a dodá pancéřované kabiny pro část vozů.

    Objednávka 879 vojenských vozidel řady CF zahrnuje 636 dvounápravových vozidel s pohonem 4x4, která budou sloužit k všeobecné přepravě nákladů. A dále pak 243 nákladních vozidel se čtyřmi nápravami a konfigurací podvozku 8x8 pro různé aplikace, jako jsou sklápěče, vozidla pro přepravu kontejnerů nebo jeřáby.

    Unikátní koncepce podvozku řady CF je výsledkem právě spolupráce s Tatrou a vyznačuje se centrální nosnou rourou a nezávislým zavěšením výkyvných polonáprav. Díky tomu mají vojenská vozidla bezkonkurenční jízdní vlastnosti a nabízejí výjimečné pohodlí řidiče i při jízdě tím nejnáročnějším terénem.

    Dodávky začnou příští rok

    „Celkem 352 vojenských vozidel řady CF pak bude vybaveno špičkovou balistickou kabinou, kterou dodá společnost Tatra Defence Vehicle,“ konstatoval Potocký.

    Dodávka prvních vozidel je plánována na rok 2022, přičemž výroba posledních vozidel by měla proběhnout v roce 2025.

    Výroba ostatních kabin vojenských vozidel bude probíhat ve výrobním závodě společnosti DAF v belgickém Westerlo. Motory pak z továrny DAF v nizozemském Eindhovenu. Podvozky se budou vyrábět v České republice. „Jsme velmi hrdí na to, že nám byla přidělena tato prestižní objednávka od belgických ozbrojených sil,“ uvedl prezident společnosti DAF Trucks Harry Wolters.

    Společný podnik českých a německých zbrojařů ponese jméno Tatra

    Tatra patří mezi tradiční dodavatele i pro českou armádu, která v současnosti používá asi 3 tisíce vozů v různých modifikacích, včetně speciálních, obrněných modelů určených pro zahraniční mise. Vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru.

    Tatra Defence Vehicle se specializuje na vývoj, výrobu, generální opravy a modernizace převážně obrněných a speciálních vozidel pro domácí i zahraniční zákazníky. Zabývá se například také vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra, spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus nebo dodala české armádě speciální verze obrněnců Pandur.

    Obě firmy patří do zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media