Armáda dostane přes 200 nových tatrovek. Začíná obměna vozového parku

Vydáno 25.08.2022
Ministerstvo obrany ve středu uzavřelo smlouvu na nákup 209 nákladních vozů Tatra 815-7 6x6 za více než 1,9 miliardy korun. Armádu tak čeká postupná obměna vozového parku, který nezadržitelně stárne. Do budoucna chce obrana nakoupit dalších 640 vozidel.  

Čeští vojáci během cvičení Sabre Junction II v německém Hohenfelsu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„V dnešní složité bezpečnostní situaci jde o další důležitý krok k posílení obrany České republiky. Jsem velmi rád, že se nám podařilo dojednat smlouvu právě s českým výrobcem,“ uvedl při podpisu smlouvy náměstek ministryně obrany pro akvizice Lubor Koudelka.

Společnost Tatra Trucks má ještě letos dodat 200 těžkých nákladních terénních automobilů Tatra 815-7 6x6 ve valníkovém provedení v celkové hodnotě více než 1, 9 mld. Kč bez DPH. Zbylých devět pak pak počátkem příštího roku.

Ministerstvo obrany plánuje, že do budoucnost bude nutné kvůli stáří vyměnit dalších 640 z celkových 928 armádních nákladních vozidel. Už v nejbližších dnech proto chce s Tatra Trucks podepsat další kontrakt za zhruba 1,2 miliardy korun.

Za ně pořídí 80 těžkých nákladních terénních automobilů T-815-7 8x8 s hákovým nakladačem pro přepravu a manipulaci s kontejnery. Dodávky těchto vozidel mají proběhnout v letech 2023 a 2024.

Nové automobily mají podle obrany zabezpečit přepravní kapacity důležité pro urgentní potřeby logistické podpory armády nejen v době mimořádné bezpečnostní situace na východě Evropy tak, aby byla zajištěna přeprava klíčového vojenského materiálu.

„Jde o nákup techniky, která je již v armádě zavedena. To zjednoduší a zefektivní i následný provoz pořizovaných vozidel a ušetří náklady,“ uvedlo ministerstvo.

U obou veřejných zakázek využilo ministerstvo urgentní způsob zadání, který je dle zákona o veřejných zakázkách využitelný právě v případě válečných krizí a podobných mimořádných život ohrožujících situací.

inc natoaktual.cz