Americký tanker přistál v Pardubicích. Má posílit východní křídlo NATO

Vydáno 05.05.2022
Americký létající tanker KC-135 dosedl krátce před 16 hodinou na dráhu pardubického letiště. Stroj Národní gardy z Nebrasky má posílit obranyschopnost východního křídla NATO.  

Létající tanker KC-135 americké Národní gardy z Nebrasky na pardubickém letišti (5.5.2022) | foto: kpt. Iva Machová, rtm. Martin Šabatka (Armáda ČR)

Posádka tankeru v rámci několikadenního cvičení prověří schopnosti a podmínky letiště k umožnění přistání letounu a působení na tomto letišti ve prospěch operací NATO, potvrdil generální štáb.

Americké a alianční tankery v posledních týdnech intenzivně operují například nad Polskem, kde doplňují palivo hlídkovým stíhačkám a průzkumným letounům, které podél východní hranice Aliance monitorují situaci na Ukrajině a v jejím okolí.

„Spojené státy si stojí za svými aliančními závazky. Tanker 155. letky Nebraské národní gardy podpoří schopnosti amerických a aliančních vzdušných sil,“ uvedl vojenský přidělenec amerického velvyslanectví v ČR James Hackbarth.

Cvičení s příznačným názvem „Tanker“ ve středu schválila vláda a je součástí opatření k navýšení obranyschopnosti východní hranice Aliance. Odlet letounu je plánován na pondělí 9. května.

„Pardubické letiště je připravené poskytnout podporu spojeneckým letounům a to včetně těch, které jsou určeny ke strategické přepravě na dlouhé vzdálenosti,“ vysvětlil velitel Vzdušných sil Armády ČR Petr Mikulenka.

Americké tankery z pardubického letiště operovaly už mnohokrát v minulosti. Například naposledy loni v rámci každoročního cvičení Ample Strike, kdy z Pardubic startovaly střídavě k cvičným misím hned dva stroje.

Společným cvičeným USA deklarují schopnost poskytovat tankovací kapacity kdekoliv v Evropě. Zároveň Česká republika jako hostitelská země potvrzuje připravenost poskytnout zázemí a zabezpečit podporu spojencům.

Americký bombardér B-52 přistál cvičně v Mošnově. Zpět ho doprovázely gripeny

Podobně v únoru a březnu několikrát přistály ale na ostravském letišti v Mošnově americké bombardéry B52.

Boeing KC-135 Stratotanker využívá americké letectvo pro doplňování paliva jiných letounů ve vzduchu už více jak půlstoletí. Kromě toho může sloužit i k přepravě cestujících a nákladu.

Stratotanker má celkem 10 nádrží na palivo. Po třech v každém křídle, jednu na dolní palubě mezi křídly, další dvě na dolní palubě před křídly a za křídly a poslední vzadu na letové palubě. Celkem je letoun schopen pojmout až 90 tun paliva.

Letouny jsou ve službě už od roku 1957. Navzdory zvyšujícím se nákladům na údržbu některé studie naznačují, že mnoho letounů bude létat až do roku 2040.

inc natoaktual.cz