natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Taliban přepadl patrolu českých a amerických vojáků v Lógaru

    22. července 2011  13:27
    Měla to být další běžná patrola, jakých čeští vojáci v afghánském Lógaru absolvují desítky. Místo toho se mise proměnila v těžkou bitvu, ve které Češi riskovali životy, aby pomohli svým americkým kolegům.  
    "Děkuji vám za veškerou vaši podporu. Ráno 4. července vaši muži vykonali na bojišti něco skvělého a úžasného. Útok nepřítele byl tak intenzivní, že bez jejich podpory bychom to nebyli schopni zvládnout," píše americký poručík Jon L. Trump s poděkováním v e-mailu veliteli českého rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru.

    Před dvěma týdny čeští vojáci vyráželi na společnou patrolu s americkými kolegy. Úkol byl jasný - prozkoumat a zkontrolovat cesty v distriktu Charch předtím, než tam vyjedou další pravidelné hlídky. Oblast nepatří mezi nejklidnější a povstalci Talibanu zde často útočí prostřednictvím nastražených náloží u cest.

    Dělníci pro Taliban
    Už po několika kilometrech si pozorovatel na jednom ze speciálních vozidel pyrotechniků všiml antény, která trčela ze země v místě, kde jen před několika málo dny došlo k výbuchu nastražené nálože. Pod tenkou vrstvou hlíny se ukrýval plastový kanystr s několika málo kilogramy "podomácku" vyrobené výbušniny.

    Ačkoliv by taková nástraha pravděpodobně neměla ničivý účinek, její výbuch by mohl upozornit povstalce, že do oblasti míří koaliční vojáci. Čeští pyrotechnici nástrahu proto zneškodnili a patrola tvořená speciálními vozidly a také obrněným transportérem Pandur mohla dál až k nedalekému kontrolnímu stanovišti afghánské policie.

    Odtud už vojáci pokračovali pěšky a vozidla je jen zajišťovala. Po chvíli zadrželi dva muže podezřelé z přípravy výbušných nástrah. "Jeden z nich byl takový zatvrzelý klouček, který nás urputně přesvědčoval, že ta klubka drátů potřebují na opravu pračky," popsal s úsměvem velitel českého týmu pyrotechniků Ondřej T. Podle zkušeností vojáků to ale byli "koncoví dělníci", kteří za peníze pro povstalce hledají a připravují materiál k výrobě nástrah.

    Pod palbou povstalců
    Dva úspěšné zásahy za krátkou dobu však byly pouhé banality proti tomu, co se odehrálo v dalších hodinách. Jak pěší patrola postupovala společně s kolonou vozidel hlouběji do okresu Charch, povstalci zaútočili. "Viděli jsme záblesky, slyšeli jsme, z jakého směru je vedena palba, neměli jsme však pozitivní kontakt s nepřítelem," říká rotmistr Libor K.

    Vojáci se proto rozhodli přesunout přes zahrady blíže ke konvoji obrněných vozidel. "Jedna z našich skupin opětovala palbu do míst, odkud s jistotou věděli, že je veden útok. Útočník nebo útočníci se schovávali za stromy v křoví," dodává Libor K. Náhle se nepřátelská palba ozvala i z dalšího směru, vojákům se však podařilo dostat do bezpečí. V prudké přestřelce byl zraněn služební pes amerických vojáků, vycvičený na vyhledávání výbušnin. Ve stejné chvíli Taliban zaútočil i na projíždějící civilní cisternu a americké vojenské vozidlo opodál. Zraněn byl jeden americký voják.

    "Všichni jsme připraveni a vycvičeni na poskytnutí první pomoci a přepravu raněného člověka. Zkuste však nést raněného psa," říká Ondřej T. Českým a americkým vojákům se naštěstí podařilo útok odrazit. Přivolaný vrtulník okamžitě transportoval zraněného vojáka i jeho čtyřnohého kolegu k ošetření. Oba budou v pořádku.

    "Kulky, RPG, zranění lidé... Vaši muži do této akce šli na 110 procent. Riskovali svůj život a raději ani nechci přemýšlet, co všechno se mohlo stát, kdyby tam nebyli a nepodpořili nás. Bez nich bychom to nezvládli. Věřte, že si všichni vážíme našeho vzájemného přátelství a zejména podpory, které se nám od vás dostává," napsal pak po akci Čechům poručík Trump, který patrole velel.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media