Sýrie žádá OSN o ochranu, USA chtějí trestat za použití sarinu

Vydáno 02.09.2013
Syrská vláda požádala OSN o ochranu před "jakoukoli agresí" ze zahraničí. Spojené státy chtějí syrský režim omezenými vojenskými údery potrestat za útoky sarinem na předměstích Damašku, ke kterým mělo dojít 21. srpna. Prezident Barack Obama chce pro úder svolení Kongresu. Proti vojenskému řešení se ostře ohradilo Rusko.  

Americká letadlová loď USS Nimitz se přesunuje do RUdého moře | foto: US NAVY

K případnému americkému vojenskému úderu v Sýrii pravděpodobně nedojde dřív, než po 9. září. Americký prezident Barack Obama je sice rozhodnutý proti syrskému režimu zasáhnout, chce však svolení amerického Kongresu a ten se po "letní přestávce" sejde až příští pondělí. S evropských spojenců mohou Američané počítat s podporou Francie a Turecka.

Syrská krize

Syrská vláda nejnověji v reakci na situaci požádala OSN o ochranu před "jakoukoli agresí" z vnějšku. V dopise generálnímu tajemníkovi světového společenství Pan Ki-munovi žádá, aby OSN zabránila chystané akci a zasadila se o politické řešení krize. Podle syrského vyslance při OSN Bašára Džafárího si musí "OSN udržet svou roli jakéhosi pojistného ventilu a zabránit absurdnímu použití síly mimo rámec mezinárodní legitimity".

Američtí představitelé jsou o zneužití chemických zbraní syrským režimem proti civilistům už přesvědčeni. Šéf americké diplomacie John Kerry v neděli oznámil, že Spojené státy získaly vlastní cestou vzorky, které po analýze potvrdily, že 21. srpna byl v Damašku použit nebezepečný sarin. "Vzorky vlasů a krve pozitivně ukázaly stopy plynu sarinu," uvedl Kerry.

Potvrdil, že do USA byly dopraveny a prozkoumány vzorky obětí útoku z 21. srpna a že byly získány nezávisle na vzorcích, které v Sýrii v uplynulých dnech sbírali inspektoři OSN.

Ti se o víkendu stáhli ze země a nashromážděné vzorky z několika míst útoku na předměstích syrské metropole nyní projdou zkoumání v laboratořích ve Švédsku.

Obama: Jsem pro vojenský úder

Americký prezident Barack Obama v sobotu jasně podpořil americký vojenský útok proti syrskému režimu s tím, že "Amerika by měla reagovat na nejhorší útok chemickými zbraněmi 21. století". Chce však vojenskou operaci raději posvětit Kongresem. Obamovo sobotní prohlášení trochu zaskočilo i mnohé jeho nejbližší spolupracovníky, protože se zdálo, že "potrestání" syrského režimu může být otázkou několika hodin.

Sarin

Sarin patří ke klasickým bojovým plynům, které byly ve skladech armád již v době studené války a postupně se stal zbraní hromadného ničení "chudých" i v současné době. Nervově paralytický plyn zabíjí člověka po několika nadechnutí smrtící koncentrace, při nižší koncentraci vážně poškozuje nervovou soustavu člověka.  Látka označovaná jako GB působí velice rychle. Podle intenzity zasažení nastane zúžení zornic, pocit tlaku v očích, bolesti hlavy, dýchací obtíže, kašel, zvracení, pocit úzkosti a neklid. Při větším zasažení dochází ke křečím. Způsobuje obrnu dýchacích svalů a zástavu srdce. Existují domněnky, že některé bojové látky byly do Sýrie přestěhovány před spojeneckou invazí do Iráku v roce 2003.

Obama nicméně označil chemický útok v Sýrii za "útok na lidskou důstojnost, představující vážné nebezpečí pro národní bezpečnost USA" a za výsměch globálnímu zákazu používání těchto zbraní. Potvrdil, že v případě vojenské intervence půjde o omezené údery. Vojáky do země Washington posílat nebude.

Šéf sboru náčelníků amerických sil Martin Dempsey už prezidentovi také potvrdil, že americké jednotky jsou připraveny udeřit okamžitě. "A já jsem připraven dát ten rozkaz," dodal Obama.

Podle svých slov sice respektuje názory těch, kteří nabádají k opatrnosti, ale na straně druhé prý není možné neudělat nic "tváří v tvář nevýslovné ohavnosti". "Pokud diktátor může plynem zabít stovky dětí a nezaplatí za to? Jaký je účel mezinárodního systému, který jsme vytvořili, pokud zákaz používání chemických zbraní, který byl schválen vládami 98 procent lidí na světě není vynucen?"

Ustupují, reagoval syrský režim

Obamovu žádost o schválení Kongresem označili představitelé syrského režimu i syrská média za americký ústup. Americký prezident prý váhá. "Bylo (z projevu Obamy) cítit váhání a zklamání. Je také jasné, že americký prezident zmatkuje," prohlásil syrský náměstek ministra zahraničí Faisal Mekdad.

K situaci se ve státní televizi opět ozval také syrský prezident Bašír Asad. Zopakoval, že Sýrie se "ubrání každému útoku zvenčí a že hrozby USA ji neodradí od boje s terorismem". Americké hrozby útoku na Sýrii pak podle něj zemi neodradí od jejich zásad.

Celkem rezolutně se k situaci v Sýrii nově vyjádřila Liga arabských států. Ministři zahraničí vyzvali OSN a mezinárodní společenství k převzetí zodpovědnost za vývoj v Sýrii.

Mapu, zobrazující místa v Damašku, kde mělo dojít k chemickým útokům, zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí v pátek 30. srpna

Saudská Arábie požaduje, aby světové společenství k zastavení násilí ze strany syrského režimu využilo všechny nezbytné prostředky s tím, že odmítnutí akce by Asadův režim jen povzbudilo k dalším zločinům. "Nadešel čas vyzvat světové společenství, aby neslo svůj díl odpovědnosti a učinilo odstrašující opatření," prohlásil saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal.

Putin: Je to nehorázná hloupost

Z evropských spojenců mají pro případný zásah USA podporu Francie a také Turecka, které ze Sýrii bezprostředně sousedí. Podle premiéra Recepa Tayyipa Erdogana by měl zásah zaměřen přímo na svržení Asadovy vlády.

Případný zásah ale velmi ostře kritizoval ruský prezident Vladimir Putin. Odmítl tvrzení "neochvějné americké důkazy" prokazujících užití chemických zbraní v Sýrii. Obvinění z užití chemických zbraní syrským režimem označil dokonce za "nehorázný nesmysl" a provokaci a současně vyzval USA k předložení důkazů v Radě bezpečnosti OSN, ve které je Rusko stálým členem s právem veto.

"Za situace, kdy je syrská armáda v ofenzivě, je nehoráznou hloupostí hovořit o tom, že syrská vláda použila chemické zbraně," citovala Putina agentura Interfax. Navrhl, aby se o situaci v Sýrii jednalo na summitu zemí G20, který se uskuteční koncem týdne v ruském Petrohradu.

"Nejde o nic víc než o provokaci těch, kteří chtějí zatáhnout do konfliktu další země a získat podporu od nejsilnějších účastníků mezinárodního života, především USA," dodal Putin.

inc natoaktual.cz