Schvalování nových aliančních členů Finska a Švédska začíná

Vydáno 05.07.2022
Představitelé Švédska a Finska v bruselské centrále NATO podepsali přístupové protokoly do Aliance. Právoplatnými členy se obě země stanou, jakmile jejich vstup schválí parlamenty všech třiceti členů.  

Finský ministr zahraničí Pekka Haavista, šéf NATO Jens Stoltenberg a šéfka švédské diplomacie Ann Linde v bruselské centrále Aliance | foto: NATO Photos

„S dvaatřiceti národy kolem stolu budeme ještě silnější a naši lidé budou ještě bezpečnější, protože čelíme největším bezpečnostní krizi za desítky let,“ prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Vstup dosud vojensky neutrálních zemí mezi spojence označil za historický okamžik.

Přístupové protokoly v centrále NATO v úterý podepsali velvyslanci členských zemí a představitelé obou zemí: finský ministr zahraničí Pekka Haavista a šéfka švédské diplomacie Ann Linde.

„Společně jsme silnější v obraně mezinárodního řádu založeného na pravidlech a zásad demokracie, svobody a právního státu,“ uvedl Haavista.

Pozvánku ke členství udělili spojenci před týdnem na summitu v Madridu, když obě severské země společně požádaly o vstup v polovině května.

Na přijetí Finska a Švédska budeme reagovat zrcadlově, vzkázal Putin

„Švédsko přispěje k bezpečnosti všech spojenců. Jsme přesvědčeni, že naše členství posílí NATO a přispěje ke stabilitě v euroatlantickém prostoru,“ prohlásila Linde.

Připomněla, že vstup její země do NATO je suverénním rozhodnutí švédské vlády a má ve Švédsku drtivou politickou a veřejnou podporu. „Věříme, že vstup do NATO je pro Švédsko tím nejlepším způsobem, jak zajistit naši národní bezpečnost a ochránit švédský lid,“ dodala.

Podle Stoltenberga zůstávají dveře NATO nadále otevřené i dalším evropským demokratickým státům.

„Finsko a Švédsko významně a významně přispějí k naší Alianci. Naše síly jsou interoperabilní. Mnoho let spolu trénovaly, cvičily a sloužily. Sdílíme stejné hodnoty. A čelíme stejným výzvám v Baltském moři i mimo něj,“ konstatoval.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) žádná konkrétní nabídka ze Švédska zatím není a nezazněla ani při jejím bilaterálních jednání s jejím švédským protějškem. „Česká republika žádnou oficiální nabídku ze Švédska nedostala a já tady skutečně nebudu naskakovat na to, co vyhlásí někde velvyslanec Švédského království v médiích,“ citovala ministryni agentura ČTK.

inc natoaktual.cz