Rozšíření, silnější obrana a vyšší výdaje, popsal Fiala priority pro summit

Vydáno 28.06.2022
Velmi důležitý summit ve zlomové době, uvedl před svým odletem na summit NATO v Madridu český premiér Petr Fiala. Česká delegace na něj odjíždí s několika jasnými prioritami. Podporou přijetí Finska a Švédska, posílení obrany na východní hranici a slibem vyšších výdaj na obranu.  

Premiér Petr Fiala s ministryní obrany Janou Černochovou a šéfem diplomacie Janem Lipavským před odletem na summit NATO v Madridu (28.6.20222) | foto: @strakovka

„Budeme jednat o nové strategické koncepci Aliance a o tom, jak připravit Evropu na nové bezpečnostní hrozby,“ konstatoval premiér Fiala (ODS).

Hlavním tématem třídenního summitu NATO v Madridu bude podle něj válka na Ukrajině a její důsledky. Politiky čeká schválení nové alianční strategie, do které by se mělo razantně promítnout posílení obrany vůči Rusku. Fiala podle svých slov vítá, že je v koncepci jasně zmíněn přístup k Rusku a Číně.

„Usilujeme o zadržení agresivní ruské politiky a podporujeme silnou a dlouhodobou vojenskou přítomnost Severoatlantické aliance na jejím východním křídle,“ konstatoval s tím, že čeští vojáci už působí v Pobaltí i na Slovensku.

Za Česko do Madridu s premiérem odletěli ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Prezident Miloš Zeman se tentokrát vrcholné schůzky neúčastní. S Fialou nicméně probrali priority české delegace. „Je to velmi důležitý summit, který se odehrává ve zlomové, historické době,“ podotkl před odletem premiér.

Podle něj spojenci rozhodnou o další vojenské pomoci Ukrajině. Alianční lídři se mají shodnout na balíku dlouhodobé pomoci pro Kyjev, včetně dodávek moderní techniky a postupného přezbrojení ukrajinské armády. „Podpora Ukrajiny je jediná možnost, jak zastavit ruskou agresi,“ řekl Fiala.

Tlak na Rusko musí podle něj pokračovat všemi dostupnými prostředky včetně sankcí. Na summitu chce také ujistit spojence, že Česko plánuje dosáhnout výdajů na obranu ve výši 2 procent HDP (hrubého domácího produktu).

Fiala se podle úřadu vlády zúčastní tří aliančních jednání, která se budou mimo jiné dotýkat podpory Ukrajiny v boji proti ruské agresi, obrany východního křídla NATO, ochrany mezinárodního řádu postaveného na pravidlech i boje proti terorismu. Na okraj summitu se má setkat jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.

inc natoaktual.cz