Civilisté zakusili vojenský dril. Strávili den u protiletadlové jednotky

Vydáno 02.09.2019
Na tři desítky civilistů strávilo poslední srpnový víkend v roli vojáků. Během unikátní akce 25 hodin s 25. protiletadlovým raketovým plukem prošli účastníci ve Strakonicích základním výcvikem a vyzkoušeli si i boj zblízka, noční výsadek nebo ovládání protiletadlových kompletů.  

Civilisté měli možnost strávit 25 hodin v roli vojáků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic | foto: Jana Samcová, 25.plrp

Populární akci připravili strakoničtí vojáci pro zájemce z řad civilistů pod taktickým námětem, který měl účastníky motivovat a vtáhnout do výcviku. Podle fiktivního scénáře byly povolány zálohy, aby posílily armádu při střežení hranic kvůli migrační krizi. A strakonická jednotka měla záložníky vycvičit a připravit k akci.

„Během zmíněných 25 hodin se seznámí nejen se základními dovednostmi, které by měl ovládat každý voják z povolání, ale vyzkouší si i další činnosti, které se učí příslušníci vojska pozemní protivzdušné obrany,“ uvedl zástupce velitele strakonického útvaru Jaroslav Daverný.

Fotografie

Civilisté měli možnost strávit 25 hodin v roli vojáků 25. protiletadlového...
Civilisté měli možnost strávit 25 hodin v roli vojáků 25. protiletadlového...
Civilisté měli možnost strávit 25 hodin v roli vojáků 25. protiletadlového...
Civilisté měli možnost strávit 25 hodin v roli vojáků 25. protiletadlového...

Civilisté si tak nanečisto vyzkoušeli, jak zachytit a sestřelit nepřátelské letadlo nebo vrtulník. Nacvičovali bojové drily při kontaktu s protivníkem nebo sebeobranné techniky boje zblízka.

Učili se používat radiostanice, získali základy poskytnutí první pomoci v bojových podmínkách a na vlastní kůži si také zkusili noční orientaci v terénu i přespání venku pod improvizovaným přístřeškem během simulovaného výsadku.

Akce je určená zejména lidem, kteří uvažují o službě v armádě nebo Aktivní záloze a chtěli by sloužit u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích. „Doufal jsem, že těch dvě stě kilometrů, co jsem absolvoval do Strakonic, bude stát za to. Celá akce mě jen utvrdila v tom, že se chci stát profesionálním vojákem,“ svěřil se dvacetiletý Marek Hošta, který přijel z Ústecka.

Jaké to je být vojákem z povolání si civilisté mohli vyzkoušet už potřetí. Poprvé tuto akci připravil strakonický útvar vloni v září, kdy se jí zúčastnilo 36 lidí. Na druhý ročník, který se konal na začátku letošního března, dorazilo 29 zájemců.

inc natoaktual.cz