Prodej stíhaček F-35 do Německa má zelenou, o letouny usiluje také Řecko

Vydáno 02.08.2022
Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej stíhaček páté generace F-35 do Německa. Berlín chce koupit 35 nejmodernějších strojů pro obnovu své flotily letounů jaderného odstrašení. Letouny chce nakoupit také Česko a vážný zájem potvrdilo Řecko.  

Letoun F-35 Lightning II italských vzdušných sil na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo schválení zahraničního vojenského prodeje (FMS) pro až 35 letadel F-35A spolu s velkou škálou munice a souvisejícím vybavením v celkové odhadované ceně až 8,4 miliardy dolarů (v přepočtu přes 200 miliard korun).

Nejmodernějšími stíhačkami páté generace chce Berlín do roku 2030 nahradit flotilu stárnoucího strojů Tornado, schopných nést jaderné zbraně.

Německo se tak stane už sedmnáctou zemí světa, kde budou letouny sloužit. A nebude poslední.

Stejné stroje páté generace chce nakoupit také Česko. Vláda v červenci pověřila ministryní obrany Janu Černochovou, aby s USA vyjednávala o pořízení 24 těchto strojů.

A vážný zájem o pořízení letounů potvrdilo Řecko. Z Atén do Washingtonu již zamířila oficiální žádost o možný nákup 20 strojů s opcí na dalších 20 v dalších letech. Řecko by tak v budoucnu mohlo provozovat až 40 těchto letounů.

Přehled, kde slouží letouny F-35

Německé a řecké vyjednávání by přitom mohlo poskytnout cenné informace o ceně za letouny, užitečné i pro českou stranu.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis už v květnu loboval za prodej přímo v Bílém domě a Kongresu.

„Naším záměrem je získat letku F-35 s možnou opcí na druhou,“ potvrdil později na sklonku června.

Náklady na pořízení 20 stíhaček F-35, které by měl výrobce Lockheed Martin začít Aténám dodávat od roku 2028, jsou odhadovány na zhruba 3 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba 72 miliard korun.

Řecký ministr obrany Nikolaos Panagiotopoulos před týdnem během cesty po USA navíc avizoval, že Řecko má zájem vstoupit přímo do programu F-35, tedy přistoupit k osmičce zemí, které se podílejí i na výrobě a financování programu.

Řecko by v tom případě zaplnilo místo po svém historickém rivalovi a zároveň spojenci z NATO Turecku, které bylo z programu kvůli nákupu ruských protivzdušných systémů S-400 vyloučeno.

Potvrzení řeckého zájmu přichází ve chvíli, kdy se Pentagon oficiálně dohodl s výrobcem Lockheed Martin na výrobě 375 stíhaček F-35 během tří let. Kontrakt má mít hodnotu asi 30 miliard dolarů. „Jsme potěšeni, že můžeme oznámit, že ministerstvo a Lockheed Martin mají dohodu o dalším nákupu F-35,“ oznámil William LaPlante, hlavní nákupčí zbraní Pentagonu.

Atény modernizují nadzvukové síly

Řecko i přes hluboké ekonomické problémy dlouhodobě vydává na obranu více než 2 % HDP (hrubého domácího produktu) a posledních letech posiluje vojenské nákupy právě kvůli napětí s Tureckem.

Obě země řeší už po dekády územní spory kvůli ostrovům v Egejském moři, rozsahu jejich kontinentálních šelfů a námořních hranic i surovinovým zdrojům a etnicky rozdělenému Kypru.

Nákup strojů F-35 zapadá do řeckého program modernizace vzdušných sil. Atény teprve nedávno začaly přebírat první z 24 nových stíhaček Rafale, které si objednaly z Francie za 2,5 miliardy eur (přes 61 miliard korun).

Kromě toho Řecko provozuje početnou flotilu stíhaček F-16 – celkem 160. Část z nich, asi 70 letounů, byla vyrobena a dodána v 80. a 90. letech minulého století a právě ty chce Řecko v příštích letech nahrazovat novými stroji F-35.

Další stroje F-16 pak chce Řecko nechat modernizovat na nejvyšší možnou variantu s označím Black 70/72, na jejichž dodávky mimochodem čeká Slovensko.

Řecký Zeus tým s letounem F-16 na Dnech NATO v Ostravě

Letoun F-16 řeckého Zeus týmu na Dnech NATO v Ostravě předvedl dynamickou ukázku umocněnou atraktivní stylizací hudebním sestřihem, v němž zazněla krátce i řecká hymna.

inc natoaktual.cz