natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Jaderné cvičení NATO začíná. USA vyslaly přes oceán bombardéry B-52

    17. října 2022  18:39
    Severoatlantická aliance v pondělí zahájila pravidelné cvičení „Steadfast Noon“, při kterém prověřuje schopnost nasadit taktické jaderné zbraně v Evropě. Nad Belgií, Severním mořem a Británie se do něj zapojí na 60 letounů včetně amerických bombardérů B-52, stíhacích letounů schopných nést jaderné zbraně, zpravodajských a výzvědných strojů a létajících tankerů.  

    Americký bombardér B-52 v doprovodu britské stíhačky Eurofighter (10. února 2022) | foto: RAF

    Aliance opakovaně upozornila, že cvičení se koná pravidelně každý rok a jde o rutinní prověření postupů a není vázáno jako reakce na ruskou válku na Ukrajině. Během „Steadfast Noon“ navíc nejsou nikdy používány žádné skutečné zbraně.

    Polsko nasadí stíhačky do jaderného cvičení NATO. Češi letos vynechají

    „Cvičení pomáhá zajistit, aby alianční jaderné odstrašení zůstalo bezpečné, spolehlivé a účinné,“ řekla mluvčí NATO Oana Lungescu.

    Vzdušné síly čtrnácti států Aliance budou až do 30. října procvičovat procedury při vedení operací za použití leteckých jaderných nosičů a speciální munice, konkrétně amerických taktických jaderných pum B61, které jsou dlouhodobě skladovány na vybraných leteckých základnách NATO v Evropě.

    Do cvičení se zapojí stíhací letouny schopné nést jaderné zbraně, ale také zpravodajské a výzvědné stroje a tankery pro doplňování paliva za letu a konvenční bojové letouny. Spojené státy stejně jako v minulých letech na manévry vysílají dálkové bombardéry B-52. Letos z letecké základny Minot v Severní Dakotě.

    Cvičné lety se uskuteční nad Belgií, která cvičení hostí, a také nad Severním mořem a Spojeným královstvím. Pozemní personál bude procvičuje postupy, jak dopravit zbraně z podzemních bunkrů a vyzbrojit letouny.

    Hlavní oblasti cvičení tak budou přes tisíc kilometrů od Ruska. O jinak utajovaném cvičení navíc na rozdíl od předchozích let Aliance proaktivně zveřejňuje informace, aby omezila rizika špatné interpretace.

    Mluvčí NATO upozornila, že základním účelem jaderných schopností Aliance zůstává zachování míru a odstrašení. Nová Strategická koncepce, kterou přijali lídři členských zemí na červnovém summitu v Madridu, jasně uvádí, že „dokud budou existovat jaderné zbraně, NATO zůstane jadernou aliancí“.

    Vlastní jaderné cvičení prakticky souběžně chystá také Rusko. Moskva takto prověřuje své strategické síly rovněž pravidelně každý rok v říjnu. „Předpokládáme, že cvičení bude trvat několik dní. Bude zahrnovat akce v normálních mezích toho, co Rusko dělalo v minulosti. Zahrnuje odpaly živých raket a rozmístění strategických prostředků,“ řekl John Kirby z americké Rady pro národní bezpečnost.

    Moskva v posledních týdnech zintenzivnila hrozby o možném použití jaderných zbraní v souvislosti s válkou na Ukrajině.

    Americký prezident Joe Biden v reakci varoval, že neexistuje způsob, jak snadno použít taktickou jadernou zbraň a neskončit u Armagedonu. „Poprvé od kubánské raketové krize máme přímou hrozbu použití jaderné zbraně,“ prohlásil.

    Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se západní svět nesmí nechat ruskými výhrůžkami zastrašit a musí být jasné, že NATO, Evropská unie ani spojené státy také neblufuj.

    „A jakýkoli jaderný útok proti Ukrajině vyvolá odpověď – ne jadernou odpověď, ale tak silnou vojenskou odpověď, že ruská armáda bude zničena,“ prohlásil nebývale ostře.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media