Armáda dostala tajnou techniku do první linie. Ruší mobily, drony i navádění střel

Vydáno 08.02.2023
Specialisté pro elektronický boj začali s výcvikem na zbrusu nový komunikační rušič STARKOM. Jde o unikátní a přísně utajovanou technologii české výroby. Stavebnicový systém na pancéřovaném vozidle Tatra s teleskopickými anténami dokáže rušit nejen rádiovou komunikaci protivníka a systémy velení, ale také leteckou komunikaci, mobily, Wi-Fi sítě, drony nebo navádění střel.  

Nový mobilní rušič STARKOM pro armádu | foto: Armáda ČR

Zatím mají vojáci k dispozici první z osmi těchto mobilních rušičů, za které obrana podle původních informací měla zaplatit 1,45 miliardy korun. Nahradit mají zastaralou techniku z 80. a 90. let minulého století.

Praktický výcvik s novým systémem zahájila na Libavé první skupina specialistů elektronického boje v úterý. Armáda o tom informovala na svém webu.

Nejzkušenější instruktoři, kteří absolvovali veškerá školení, budou v následujících týdnech předávat své vědomos ti řadovým operátorům elektronického boje.

„Bez této nové techniky bychom nebyli schopni jednotkám úkolových uskupení poskytovat potřebné schopnosti v oblasti elektronického boje, které soudobé bojiště vyžaduje. STARKOM je unikátní prostředek nejen v armádách evropských zemí, ale i v celém NATO,“ konstatoval velitel 532. praporu elektronického boje Lukáš Hoza.

Nové rušiče STARKOM (STAvebnicový Rušič KOMunikační) totiž umí účinně rušit jakékoliv komunikační signály, data, mobilní telefony i moderní radiostanice, které mění kmitočty, kódované datalinky, Wi-Fi sítě. A také bezpilotní letouny nebo navádění nepřátelských střel.

Jde přitom o výsledek spolupráce českých firem. Systém armádě dodává státní podnik Vojenský výzkumný ústav Brno (VVÚ). Na podvozku vyrobeném Kopřivnickou Tatrou jsou instalovány technologie, hardware a software dodávaný českými společnostmi URC Systems a JISR Institute.

S výrobou čeští dodavatele začali před třemi lety. Vojáci z jednotky elektronického boje se však na příchod nového systému v mezičase připravovali zatím teoreticky v učebnách. Podle původních plánů přitom chtěla armáda novou techniku už v letech 2019-2020. Kvůli financím byl však projekt odsunut.

Stavebnice do první linie

Velmi zjednodušeně jde na první pohled o speciální skříňovou nástavbu s řadou teleskopických antén na terénním nákladním vozidle. Systém je umístěný na moderní a osvědčené podvozkové platformě Tatra-Force 8x8 s prodlouženým rozvorem.

Nové obrněnce přinesou českým firmám přes 18 miliard, prozradil švédský výrobce

Velkou část vybavení a detailů technologií nových rušičů armáda kvůli utajení nespecifikuje. A to se týká pochopitelně rovněž softwarového vybavení.

Jisté je jen to, že speciálně vyvinutá aplikace má obstarávat nejen sledování a rušení, ale také spojení s velením, řízení a koordinaci prostředků elektronického boje a technickou analýzu signálů. Samotné rušení pak má fungovat manuálně nebo v plně automatickém režimu.

Vůz má opancéřovanou čtyřdveřovou kabinu s vysokým stupněm balistické ochrany proti palným zbraním a minám a říditelnými nápravami, aby se vůz mohl vyprostit ze všech situací. Pro nasazení v bojové zóně v místě případného střetu s nepřítelem má vozidlo průlez s pancéřovaným poklopem a lafetou pro kulomet Minimi.

Osádka je vybavena přístroji pro noční vidění a pro obsluhu elektronické aparatury zvládne i za jízdy. K dispozici má obrazovky kamerového systému, který po příjezdu na místo a zaujetí postavení dokáže sledovat okolí vozidla v okruhu 360 stupňů a pomáhat při střežení vozidla. Do speciálního vybavení patří také ochranný rušič před rádiově odpalovanými výbušnými zařízeními, který kolem vozidla vytvoří speciální ochrannou „bublinu“.

Nový mobilní rušič STARKOM pro českou armádu

Nástavba s technologiemi je stejně jako kabina zodolněná. Vybavení tvoří elektrocentrála, nezávislá klimatizace i topení, filtroventilace a mobilní maskování. Samotné pracoviště operátorů je vybaveno výkonnými komunikačními technologiemi pro spojení a zpracování dat. Odolné má být vozidlo i vůči nepřátelskému elektronickému rušení.

S novým systémem odpadá vojákům také pracné a zdlouhavé stavění stožárů se zatloukáním kotvících kolíků a skládání antén, protože vozidlo je vybaveno čtyřmi dálkově ovládanými teleskopickými stožáry osazenými směrovými a všesměrovými anténami, s automatickým rozložením a složením.

Cena pod palbou

Od nové techniky si specialisté pro elektronický boj slibují, že se „konečně posunou“ do 21. století. V reálu totiž stále používají staré rušiče s označením „MORUŠ“ (MOdulová stavebnice RUŠičů), které mají „dny své slávy“ už dávno za sebou. Zastaralá technika už neodpovídá současným hrozbám ve světě.

Armáda má v současnosti čtyři komplety MORUŠ – částečně ruské a částečně české výroby. Pochází z přelomu 80. a 90. let minulého století a jsou předurčeny pro nasazení s bojovými jednotkami.

Když ve starých skříňových vozidlech Praga V3S vojáci vyjedou, jsou pro ostatní jednotky spíše přítěží. Vozidla nejsou nijak chráněná, nemají žádnou balistickou ochranu ani zbraňové systémy.

Česko splácí dluh na svou obranu. Silný signál i zodpovědnost, varují experti

A i rozvinutí a zapojení rušičů v poli zabere na dnešní poměry až příliš mnoho času. Ruční vztyčení stožárů pro antény, jejich ukotvení a propojení s vozidlem zkrátka trvá.

A také co do primárních schopností je systém prakticky schopen pokrýt jen hrozby, které jsou už spíše minulostí. Účinně dokáže rušit pouze pozemní a ještě ne příliš sofistikované radiostanice. Neumí vůbec pokrýt pásmo mobilních telefonů nebo datalinků.

STARKOM je v tomto ohledu zcela jiný svět. Modernizační projekt se ovšem ještě před spuštěním v roce 2020 dostal pod palbu kritiky kvůli ceně. Ministerstvo obrany původně počítalo s částkou 960 milionů, kterou také schválili poslanci. Později se však ukázalo, že za rušiče zaplatí nakonec 1,45 miliardy.

Ministerstvo ale cenu nakonec obhájilo s tím, že původní suma vycházela z předpokladu z let 2016-2017 a na její navýšení mělo vliv hned několik faktorů. Především odsunutí projektu v čase, protože vojáci měli podle původních plánů nové rušiče dostat už v letech 2019-2020 a návrh na pořízení osmi mobilních systémů od Vojenského výzkumného ústavu v Brně byl však tehdy kvůli financím odsunut.

Dalším faktorem byl pak růst cen materiálu, speciálního vybavení a v neposlední řadě se do ceny projevilo zapracování nových technických požadavků ze strany armády pro pokrytí budoucích hrozeb.

Lubomír Světnička natoaktual.cz