natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Jako z Top Gun. Česká letecká lahůdka ohromila během první virtuální airshow

    24. dubna 2020  13:29
    Unikátní společné vystoupení stíhače Ivo Kardoše s gripenem a akrobatického krále Martina Šonky ve vrtulovém speciálu Extra 300 zapůsobilo na diváky první americké virtuální airshow. Třídenní komentovaná přehlídka leteckých vystoupení z celého světa vysílaná na internetu měla podpořit letecký průmysl a pořadatele akcí, které postihla koronavirová omezení.  

    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v unikátním společném vystoupení | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Po tři večery od úterý do čtvrtka americká stanice LiveAirShowTV společně s ICAS Foundation vysílali na internetu živě komentovanou leteckou přehlídku příznačně pojmenovanou jako „Socially Distant Airshow“.

    FOTOGRAFIE

    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...
    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...
    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...
    Piloti Martin Šonka a Ivo Kardoš

    Na svých profilech na Facebooku a YouTube profesionální komentátoři Matt Jolley, Ric Peterson a Rob Reider představovali nejen světoznámé letecké skupiny jako Patrouille de France, Frecce Tricolori, Patrouille Suisse či Red Arrows, ale k vidění byla i vystoupení sólových display pilotů či historických a akrobatických strojů.

    Nešlo o klasická živá vystoupení, ale organizátoři odvysílali dosud většinou neviděné záznamy z dřívějších akcí či nácviků a během vysílání vybírali finanční dary na podporu leteckých přehlídek, které byly koronavirovou pandemií postiženy. 

    A pozvánku dostali také čeští letci - předváděcí pilot gripenu Ivo Kardoš a vítěz prestižní série Red Bull Air Race Martin Šonka. Ti se poslední třetí den představili s novým sestřihem své unikátní společné ukázky, kterou živě předvedli loni na Dni otevřených dveří základny v Čáslavi a poté na Dnech NATO v Ostravě.

    Záznamy první virtuální airshow

    „Je to výborný nápad. Zvlášť v této době, kdy lidé musí být zalezlí doma a prakticky všechny letecké show v Evropě i v USA byly zrušeny. Ty, kteří nikdy na takové akci nebyli, to možná i navnadí, aby po uvolnění opatření na nějakou reálnou přijeli,“ řekl Kardoš.

    Při vystoupení předváděli nevídané společné prvky proudového bojového stroje Gripen a vrtulového speciálu Extra 300. Při některých figurách byly přitom oba letouny jen několik metrů od sebe. Sestřih tentokrát doplnili o dosud nepublikované záběry z kamer v kabinách obou strojů.

    Jejich video vzbudilo zasloužený obdiv v komentářích diváků živého vysílání i u trojice samotných komentátorů. „Dívejte, dívejte... Velmi působivé. Neuvěřitelné dovednosti obou pilotů. O hodně těžší Gripen je neustále na nízké rychlosti,“ konstatoval během ukázky například zkušený letecký komentátor Rob Reider. „Jako z Top Gun,“ hodnotili sledující diváci letecké prvky připomínající legendární film s Tomem Cruisem, v němž jeden ze strojů letí na zádech nad ruhým a piloti se na sebe navzájem dívají z kabin jako do zrcadla.

    Šonka, který je sám bývalým armádním pilotem gripenu, předváděl i svůj tradiční let vzhůru nohama. Kardoš, který se v gripenu při společném vystoupení držel prakticky neustále na minimální rychlosti stroje, zase veřejně jako první na světě provedl výkrut kolem Šonkova vrtulového letadla.

    „Velkolepé je slabé slovo... Nikdy jsem nic takového neviděl, úžasné... V USA to zatím nikdy nebylo k vidění,“ hodnotili vystoupení českých letců internetoví diváci.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media