Slovensko a USA mají obrannou dohodu, umožní modernizaci letišť za miliardy

Vydáno 05.02.2022
Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken podepsali dohodu o obranné spolupráci. Platit by měla deset let a umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť v zemi. Slovensko získá přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci.  

Slovenští ministři Jaroslav Naď (vlevo), Ivan Korčok a americký šéf diplomacie Antony Blinken | foto: mosr.sk

„Jsme partneři, jsme přátelé, jsme spojenci. Podpis této dohody je proto dalším krokem k posunutí tohoto partnerství na vyšší level,“ prohlásil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Jak dodal, bilaterální spolupráce mezi Slovenskem a USA je dlouhodobě na vynikající úrovni a významně přispěla k úspěšné transformaci a modernizaci slovenské armády, především vzdušných sil a sil pro speciální operace.

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť (Malacky a Sliač) v zemi, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor. Bratislava by měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

“Dnes dáváme této spolupráci přiměřený právní základ. Jde o vyjádření našeho společného závazku, jako spojenců v rámci NATO, vůči transatlantické bezpečnosti,” uvedl Naď.

Dohodu musí ještě schválit slovenský parlament a následně ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová. Kromě Slovenska má takovou nebo podobnou dohodu už 23 z 29 členských zemí NATO (pozn. autora - třicátou zemí jsou Spojené státy).

Podle šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka, který se s Naďem účastní v USA jednání, je Slovensko poslední zemí na východní hranici NATO a EU, která takovou smlouvu s Američany uzavřela.

„Posílení obranné spolupráce s hlavním garantem naší bezpečnosti, obzvlášť v době prohlubující se nejistot a geopolitických pnutí, je pro Slovensko přirozeným krokem,” řekl.

Odmítl, že by dohoda měla nějak ohrozit suverenitu země, jak tvrdí opoziční strany a kritici.

Odpůrci dohody včetně bývalého premiéra Róberta Fica , že dohoda omezuje suverenitu Slovenska a že nedostatečně upravuje případné spory se Spojenými státy. Slovensko podle šéfa opoziční Směr - SD “odevzdá letiště i vzdušný prostor cizí armádě” a jediným účelem smlouvy je prý podle jeho slov přiblížit americká vojska k ruské hranici. Fico prohlásil, že pokud by se jeho strana dostala do příští vlády, smlouvu ihned vypoví.

Přínosy dohody pro obě země vyzdvihl při slavnostním ceremoniálu i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ohradil se proti dezinformacím, které dohodu provázejí, a uvedl, že dokument je založený na vzájemné spolupráci a respektu a reprezentuje zájmy obou vlád.

„Tato dohoda našim ozbrojeným silám usnadňuje koordinaci společného obranného úsilí, například provádění společných vojenských cvičení. To povede k pravidelnějším konzultacím mezi našimi zeměmi o hrozbách pro naše občany, mezinárodní mír a bezpečnost,“ řekl.

inc natoaktual.cz